Nieuwe Rode Kruis cursus en tips voor Eerste Hulp bij sportblessures
Het aantal blessures op sportvelden neemt toe, maar het aantal mensen dat de juiste Eerste Hulp kan verlenen op een sportveld is minimaal. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijk dat slechts 3 procent van de Nederlanders een geldig EHBO-diploma heeft [1]. Dat is een risico, want een verkeerde manier van Eerste Hulp verlenen, kan het letsel namelijk verergeren en onnodig blijvende schade veroorzaken. Het Rode Kruis roept daarom de 9 miljoen sporters in Nederland en de toeschouwers op om zich beter voor te bereiden op hulp bij sportletsels. Het Rode Kruis heeft EHBO-instructies voor de top 7 sportletsels ontwikkeld en gaat deze via sociale media en de EHBO-App verspreiden. Ook heeft de hulporganisatie een nieuwe workshop EHBO bij sportletsel ontwikkeld die de meest voorkomende sportletsels behandeld.
Eerste Hulp bij sportletsels
Met name bij nek- en wervelletsel en botbreuk kan een verkeerde behandeling extra schade veroorzaken, zoals een extra botbreuk of zelfs een verlamming. De 7 meest voorkomende sportletsels zijn bewusteloosheid, een huidwond, een botbreuk, een verstuiking of kneuzing, een ontwrichting of hoofd- nek- en wervelletsels. Speciaal voor sporters en sportclubs is er de workshop EHBO sport ontwikkeld. In de 3 uur durende workshop worden de 7 meest voorkomende letsels behandeld, wordt er geoefend met de stabiele zijligging, het aanleggen van verschillende verbanden en is aandacht voor sport specifieke vragen. De Workshop zal in heel Nederland worden aangeboden en kan tevens op aanvraag bij de sportclub of verenigingen op locatie georganiseerd worden.
Steeds meer sportblessures in Nederland
In Nederland neemt het aantal sportblessures toe. In totaal liepen in 2014 naar schatting 4,7 miljoen sporters in Nederland een sportblessure op. Vaak gaat het om (schaaf)wonden, botbreuken of kneuzingen, soms is het ernstiger. Uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL blijkt dat de top vijf sporten met het grootste aantal blessures veldvoetbal, hardlopen, fitness, tennis en volleybal zijn. Zo waren er bij voetbal in 2014 1 miljoen blessures,710.000 bij hardlopen en bij fitness 540.000. Bij Spoedeisende Hulp afdelingen werden in 2014 140.000 sportletsels behandeld, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Rode Kruis. U kunt ook contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels van de afdeling Persvoorlichting van Het Nederlandse Rode Kruis. Zijn nummer is 06 – 54918481. Mailen kan naar persvoorlichting@redcross.nl
[1] Het cijfer is gebaseerd op het aantal geldige EHBO certificaten van het Rode Kruis en het aantal EHBO diploma’s van het Oranje Kruis.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder