Word vrijwilliger Doneer

Steun loopt op: ruim 2 miljoen euro binnen voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië  

Geplaatst op 07 februari 2023

Op Giro 7244 van het Rode Kruis is in iets meer dan 24 uur al meer dan 2 miljoen euro binnengekomen. Het Rode Kruis opende het gironummer gisteren vanwege de verwoestende aardbeving in Turkije.   

De aardbeving in Turkije, die zelfs te voelen was in Syrië, Israël, Libanon en Cyprus, heeft voor veel slachtoffers in Turkije en Syrië gezorgd. De schade is enorm en er zijn honderden doden en vermisten. Het Rode Kruis werkt met man en macht om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen, eerste hulp te verlenen en mensen naar het ziekenhuis te vervoeren. Rode Kruis vrijwilligers delen dekens en tenten uit aan mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Het is een race tegen de klok: hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt om mensen nog levend onder de ingestorte gebouwen vandaan te halen.  

Behoefte noodhulp neemt toe 
Turkije werd gisterenochtend vroeg opgeschikt door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, gevolgd door meerdere zware naschokken. Ook vannacht was er een beving van 5,6 op de schaal van Richter. Naarmate de omvang van de ramp duidelijker wordt neemt ook het bedrag toe dat het Rode Kruis denkt nodig te hebben om noodhulp te kunnen bieden. Het Rode Kruis berekent nu dat zeker 200 miljoen euro nodig is, bijna drie keer zoveel als het Rode Kruis gisteren in de eerste uren na de ramp berekende.  

Aantal slachtoffers loopt op 
In Turkije en Syrië reiken hulpverleners vele duizenden tenten, dekens en andere hulpmiddelen uit en er wordt gezorgd voor eten. Er zijn al 5.000 mensen overleden als gevolg van de aardbevingen en dit aantal loopt hard op. De situatie is daarnaast extra lastig omdat het momenteel koud is in het getroffen gebied. Er ligt op veel plekken sneeuw en er zijn zware stormen. Dat maakt het moeilijker om hulpteams en -goederen op locatie te krijgen.  

Gironummer 7244  
Mensen die slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië willen steunen, kunnen doneren op Giro 7244 of rekeningnummer NL19 INGB 0000 0072 44.   

Update 7 februari 2023:

Vanaf 7 februari kun je doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië op Giro555.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis doet wat mogelijk is om mensen in Gaza te helpen

23 februari 2024

Al sinds de start van het conflict zet het Rode Kruis zich in om noodhulp te bieden in en rond Gaza. Hoewel vrachtwagens vanwege de strenge controles mondjesmaat Gaza binnenkomen, probeert de Egyptische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, Gaza zoveel mogelijk te ondersteunen in eigen land. Maar liefst 2.400 vrijwilligers zetten zich daar dagelijks in voor Gaza.

Lees meer