Word vrijwilliger Doneer

Symbolische overdracht vakantieschip J. Henry Dunant

Geplaatst op 13 december 2016

Rode Kruis-vaarweken met gasten en vrijwilligers gaan door

Het Rode Kruis vakantieschip J. Henry Dunant wordt vrijdag 16 december symbolisch overgedragen aan de nieuwe exploitant, de Four Seasons Travels Group (FSTG), gespecialiseerd in zorgvakanties. Directeur van het Rode Kruis, Gijs de Vries, overhandigt dan het eerste exemplaar van het boek ‘Een behouden vaart. Persoonlijke verhalen over de J. Henry Dunant’ aan de eigenaar van de FSTG, Cees van Pelt. Verschillende bemanningsleden en vrijwilligers van het vakantieschip zijn aanwezig bij de overdracht. In 2017 vaart het schip gewoon verder onder dezelfde naam, maar onder een nieuwe vlag.

Eerder dit jaar werd bekend dat de J. Henry Dunant van eigenaar zou wisselen. Het Rode Kruis is sinds een aantal jaren bezig zich meer te focussen op het verlenen van noodhulp en het vergroten van zelfredzaamheid. In de Four Seasons Travel Group heeft het Rode Kruis gelukkig een goede partner gevonden om de vaarvakanties vanaf volgend jaar te verzorgen. De J. Henry Dunant kan zo blijven varen en kwetsbare groepen kunnen gewoon met het schip mee blijven gaan op vakantie. In 2017 zullen twintig Rode Kruis-weken worden georganiseerd voor gasten én met vrijwilligers van het Rode Kruis.

Een onvergetelijke vakantie

In 1951 begon het Rode Kruis met het organiseren van vaartochten en vakanties voor kwetsbare doelgroepen. In die tijd was dit voor veel ouderen, zieken en gehandicapten een van de weinige mogelijkheden om vakantie te kunnen vieren. Eerst op een gehuurd schip, vanaf 1959 op een eigen Rode Kruisschip, gedoopt de J. Henry Dunant. Aan boord van het ‘hospitaalschip’ bezorgden duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis de passagiers een onvergetelijke vakantie.

Er is in al die jaren natuurlijk veel veranderd, maar de vrijwilligers zijn onverminderd actief op het schip, vaak al vele jaren. Zij blijven nodig om hun essentiële en dankbare werk te doen. Zoals gast van de J. Henry Dunant Tom Wichers vertelt: “Ik ben erg onder de indruk van het harde werken van alle vrijwilligers. De mensen helpen je uit het hart en dat voel je. Daardoor kon ik ook ontspannen en genieten. (…) Het mooiste was dat iedereen zichzelf kon zijn. Je hoort er weer bij. En dat is een fijn gevoel.”

Sinds het ontstaan van de vaarvakanties heeft het Rode Kruis in totaal zo’n 150.000 vakantiegangers aan boord gehad. Er zijn meer dan 2000 tochten gemaakt en duizenden vrijwilligers hebben hun handen uit de mouwen gestoken om de gasten van een welverdiende vakantie te laten genieten.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Belinda van der Gaag (06-514 69 454), woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis of via persvoorlichting@redcross.nl.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten