Word vrijwilliger Doneer

Teams Rode Kruis helpen op Sulawesi na aardbevingen en tsunami

Geplaatst op 29 november 2018

Hulpverleners van het Rode Kruis op het Indonesische eiland Sulawesi zijn hard aan het werk om getroffenen van de aardbevingen en de tsunami van gisteren te helpen. Medische teams zijn aan de slag en hulpgoederen zijn gestuurd. Reddingsteams hebben het district Donggala nog niet bereikt. Het Rode Kruis maakt zich zorgen over wat de hulpverleners daar zullen aantreffen.

“We krijgen nu beperkte berichten over de vernietiging in Palu City, maar we hebben niets gehoord van Donggala en dit is buitengewoon zorgwekkend. Er wonen meer dan 300.000 mensen. Dit is al een tragedie, maar het kan nog veel erger worden”, zegt Jan Gelfand, van het Internationale Rode Kruis in Jakarta. “Dit was een angstaanjagende dubbele ramp: eerst een krachtige aardbeving en toen een tsunami. Het Indonesische Rode Kruis is erheen om overlevenden te helpen, maar we weten niet wat ze daar zullen vinden.”

Mensen op Sulawesi zijn bang voor naschokken; velen zijn naar hoger gelegen gebieden getrokken om daar af te wachten wat er verder gebeurt. Velen zijn hun familieleden in het natuurgeweld kwijtgeraakt. Het Indonesische Rode Kruis ontvangt veel telefoontjes van ongeruste mensen die hun naasten missen.

Minstens 384 mensen zijn omgekomen door het natuurgeweld, melden autoriteiten. De volledige omvang van de ramp is nog niet geheel bekend omdat de communicatie vanwege de ramp grotendeels nog niet mogelijk is.

Inmiddels is giro 6868 geopend om het Indonesische Rode Kruis te steunen bij de hulpverlening op Sulawesi. De opbrengst hiervan (NL83 INGB0000006868, met 6 nullen) is ook voor andere rampgebieden waar schoon drinkwater en slechte sanitaire omstandigheden tot grote zorgen leiden, zoals het Indonesische eiland Lombok.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer