Word vrijwilliger Doneer

Tienduizenden ziek na overstromingen in Zuid-Azië

Geplaatst op 05 september 2017

Een nieuwe ramp dreigt in Zuid-Azië. Na de overstromingen daar zijn tienduizenden mensen ziek geworden. Alleen al in Bangladesh kampen ruim 13.000 mensen met ziekten die veroorzaakt worden door het water, zoals diarree en luchtweginfecties. In totaal zijn er 41 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Ook zij lopen het risico om ziek te worden. In de getroffen gebieden worden steeds meer gevallen van dengue en malaria gerapporteerd. Het hoogstaande water is een goede broedplaats voor de muggen die deze ziekten verspreiden.

In Bangladesh zijn 20 medische teams van het Rode Kruis bezig om mensen met deze ziekten te behandelen en gemeenschappen te screenen op ziektes. “We zien dat er steeds meer mensen ziek worden. We doen er alles aan om te voorkomen dat er meer mensen overlijden”, zegt Mozharul Huq, hoofd van het Rode Kruis in Bangladesh. Het Nederlandse Rode Kruis wil de medische en andere noodhulp in de regio opschalen om te voorkomen dat mensen onnodig lijden of zelfs overlijden. Giro 6868 staat open om geld in te zamelen voor de hoog nodige hulp.

Dakloos

De overstromingen die de regio hebben getroffen zijn de grootste in de afgelopen decennia. In Bangladesh zijn deze overstromingen misschien wel de grootste ooit . “Ouderen vertellen ons dat ze nog nooit zulke heftige overstromingen hebben gezien. Het gaat lang duren voordat het land weer op de been is”, zegt Huq.

Het waterpeil daalt in delen van Bangladesh, maar grote delen van het land staan nog steeds onder water. Oogsten zijn verwoest en vee is overleden. Daardoor zijn er nu al grote tekorten aan voedsel. In combinatie met de opkomende ziekten is dit een levensgevaarlijke situatie en is er dringend hulp nodig. “Tienduizenden mensen zijn dakloos in Zuid-Azië door de overstromingen. Veel mensen overnachten in geïmproviseerde tenten, in scholen of enkel onder een tentzeil. Deze mensen hebben de hulp heel hard nodig.”

Meer dan 2.600 hulpverleners van het Rode Kruis helpen in Bangladesh, Nepal en India. Zij brengen hulpgoederen, schoon drinkwater, geven medische hulp en bereiden bewoners voor op meer regen en de overstromingen die mogelijk nog volgen dit jaar.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten