Word vrijwilliger Doneer

Twee derde mensen in Soedan kan niet naar ziekenhuis, ondanks enorme honger 

Geplaatst op 08 augustus 2024

Twee op de drie mensen in Soedan heeft geen toegang meer tot essentiële gezondheidszorg. De meeste ziekenhuizen en klinieken in het land sloten hun deuren vanwege het gewelddadige conflict dat daar al bijna 1,5 jaar woedt. 

Door het conflict raakten ook dokters en verpleegkundigen gewond, sommigen werden gedood. Mensen verlieten de gezondheidscentra door aanhoudend geweld en luchtaanvallen en beschietingen vernietigden een deel van de faciliteiten.  

Direct in de problemen 
Ondertussen heeft Soedan te maken met een enorme voedselcrisis, waardoor miljoenen mensen honger hebben. Vorige week stelde de organisatie IPC extreme voedselonzekerheid vast in een vluchtelingenkamp in Darfoer.  

Ondervoede mensen hebben dringend gezondheidszorg nodig, maar dit is niet mogelijk. Hierdoor komen kinderen, ouderen, zieken en ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, direct in de problemen.

‘Alle perken te buiten’ 
Derk Segaar is hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis. Hij kent de situatie in Soedan goed. “Ik heb in Soedan door de jaren heen extreme situaties gezien, zowel qua geweld als qua honger. Maar wat er nu gebeurt, gaat alle perken te buiten. Meer dan de helft van de bevolking, 25 miljoen mensen, heeft dringend humanitaire hulp nodig. Twee derde van de mensen heeft geen toegang tot gezondheidszorg. Dat is diep zorgelijk. 

Ziekenhuizen en klinieken die nog wel open zijn, hebben te maken met onderbezetting, schaarste aan hulpmiddelen en grote drukte. “Er is te weinig voedsel, te weinig water en er zijn niet voldoende medicijnen voor de zieken en gewonden. Het wordt met de dag slechter”, zegt Segaar.  

Grote gevolgen voor de toekomst 
Het aanhoudende conflict zorgt ook voor wetteloosheid, waardoor plunderingen bij gezondheidscentra toenemen. Segaar: “Mensen overlijden, omdat zij geen goede zorg krijgen. Gemeenschappen raakten afgesloten van de buitenwereld en hebben geen toegang tot essentiële voorzieningen, waaronder zorg.”  

“Wat er nu gebeurt, zal grote gevolgen hebben voor de toekomst van Soedan”, zegt Segaar. Het land kampt naast conflict ook met klimaatverandering, natuurrampen en bittere armoede. Het conflict versterkt de effecten hiervan. 

Segaar besluit: “De partijen in dit conflict hebben de plicht om ervoor te zorgen dat de burgerbevolking wordt ontzien en dat de gezondheidszorg beschermd is. Hulporganisaties zoals het Rode Kruis moeten veilig hun werk kunnen doen. Een politieke oplossing voor dit conflict is daarom hard nodig.”  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten