Word vrijwilliger Doneer

Twee jaar na aardbeving Syrië en Turkije: financiële steun maakt groot verschil  

Geplaatst op 05 februari 2025

Turkije kijkt voorzichtig naar toekomst, in Syrië blijft nood hoog  

Twee jaar geleden trof een verwoestende aardbeving Turkije en Syrië. Het Rode Kruis hielp sindsdien miljoenen mensen met eten, onderdak en werk: duizenden ondernemers kregen hun bedrijf weer op de rit door kleinschalige subsidies van het Rode Kruis.  

“Bij noodhulp denken mensen vaak aan tenten, medische zorg en voedsel. Maar het Rode Kruis doet meer”, vertelt Carla Jonkers, hoofd Internationale Noodhulp bij het Rode Kruis. “We zetten steeds vaker in op financiële steun. Dat doen we in en rond Oekraïne en ook in Turkije en Syrië. Het maakt mensen onafhankelijker en het is effectiever dan hulppakketten, omdat zij zelf bepalen wat zij nodig hebben.”  

Vee, nieuwe spullen en huur  
In Turkije deelden Rode Kruis-vrijwilligers na de aardbeving honderden miljoenen maaltijden uit. Jonkers: “Dat was een enorme operatie: iedere dag drie maaltijden voor één miljoen mensen, maanden achtereen. Daarvoor zetten we mobiele keukens in, enorme potten en pannen en uiteraard waren vrijwilligers van groot belang.”  

Het Rode Kruis voorzag na de beving in medische hulp en onderdak en experts legden noodsanitair aan. “En dan was er de financiële steun”, zegt Jonkers. “Meer dan 115.000 gezinnen, 2600 ondernemers en ruim 2750 boeren kregen geld. Gezinnen kochten nieuwe spullen en konden hun huur betalen, ondernemers schaften producten aan voor de verkoop en boeren kochten nieuw vee, voer en materieel. Langzaam maar zeker komen inwoners los van noodhulp. Er is licht aan het einde van de tunnel.”  

Alle zeilen bijzetten 
Ook in Syrië hielp het Rode Kruis vele getroffenen. Toch blijft de situatie daar zorgelijk, omdat het land is uitgeput na jarenlang conflict, een diepe economische crisis en daarbovenop de aardbeving in 2023. In de afgelopen maanden keerden bovendien honderdduizenden mensen terug naar Syrië, vanwege het geweld in Libanon. Zij hebben amper middelen om zichzelf te onderhouden.  

“Al jaren zetten we alle zeilen bij”, legt Jonkers uit. “Tientallen miljoenen mensen hebben het zwaar. De aardbeving alleen raakte al bijna 9 miljoen inwoners. Onze hulpverleners richten zich daarom op diegenen in de grootste nood.”  

Het Rode Kruis deelde talloze maaltijden uit en werkte op ruim 200 opvangplekken. Er is medische zorg, via onder andere mobiele klinieken en ambulances, en vrijwilligers geven psychosociale hulp. Opnieuw is financiële steun belangrijk: daarmee hielp de organisatie tienduizenden families, ondernemers en landbouwers. 

Goed voor de lokale economie  
“Onze noodhulpacties in Turkije en Syrië waren een van de grootste operaties van de afgelopen jaren”, zegt Jonkers. “Na een ramp hebben mensen een gebrek aan alles. Wij komen dan met mobiele keukens, generatoren en tenten om de eerste noden te verlichten. Maar we gaan er ook op uit om te kijken wie we beter kunnen helpen met geld. Soms is dat cash, soms zetten we het bedrag op een betaalkaart. Zo’n oplossing helpt de de lokale economie en zorgt dat mensen er eerder bovenop komen.”  

Nog altijd krijgen mensen in zowel Turkije als Syrië hulp van het Rode Kruis. Waar hulpverleners in Turkije zich kunnen richten op een toekomst zonder noodhulp, is er in Syrië nog een lange weg te gaan. Geld voor wederopbouw, herstel van essentiële infrastructuur, voor zorg en voedsel blijven daar ook in de komende tijd hard nodig.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten