Word vrijwilliger Doneer

Tweede ontvoerde Rode Kruis-hulpverlener in Nigeria vermoord

Geplaatst op 16 oktober 2018

De tweede ontvoerde Rode Kruis-hulpverlener in Nigeria is vermoord. Het gaat om de 24-jarige Hauwa. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) ontving vandaag informatie, waaruit blijkt dat Hauwa Mohammed Liman door haar ontvoerders is gedood.

“Het nieuws over de dood van Hauwa heeft ons hart gebroken”, zegt Patricia Danzi, regionaal directeur van het ICRC. “We hebben een beroep gedaan op vrijlating en smeekten de ontvoerders om een einde te maken aan zulke zinloze moorden. Hoe is het mogelijk dat twee vrouwelijke hulpverleners worden gedood? Niets kan dit rechtvaardigen.”

Hauwa (24) was een levenslustige vrouw en werd op jonge leeftijd verloskundige. Mensen die haar kenden, omschrijven haar als een sociale, dynamische en enthousiaste vrouw die erg geliefd was bij familie en vrienden. Ze was echt toegewijd aan haar werk, waarin ze kwetsbare vrouwen in de omgeving van haar familie hielp.

Hauwa werd op 1 maart samen met Saifura Hussaini Ahmed Khorsa en Alice Loksha ontvoerd in de noordoostelijke stad Rann. Saifura werd op 16 september opzettelijk gedood, terwijl Alice in gevangenschap werd gehouden, samen met Leah Sharibu, een 15-jarige student die door de groep was ontvoerd tijdens een incident in februari.
Hauwa en Saifura werkten in een medisch centrum dat werd gesteund door het ICRC; Alice werkte in een centrum dat werd ondersteund door UNICEF.

Het ICRC heeft diverse pogingen gedaan om de vrijlating van de drie hulpverleners veilig te stellen. “De dood van Hauwa en Saifura is niet alleen een tragedie voor hun families, maar ze zullen ook door duizenden mensen in Rann en andere mensen in door conflicten getroffen gebieden in Noordoost-Nigeria worden gevoeld. Hier blijft de toegang tot de gezondheidszorg een uitdaging. We blijven de groep die Alice en Leah vasthoudt vragen om hen vrij te laten,” zegt Danzi.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten