Word vrijwilliger Doneer

Vanuatu: Dringende behoefte aan onderdak en schoon drinkwater na verwoesting door dubbele cyclonen 

Geplaatst op 14 maart 2023

Honderdduizenden getroffen door cyclonen Judy en Kevin 

Er is dringend behoefte aan onderdak en schoon drinkwater op verschillende plekken in Vanuatu, een eilandengroep ten noordoosten van Australië. Honderdduizenden mensen zijn daar getroffen door twee cyclonen. Huizen zijn beschadigd of volledig verwoest en de toegang tot schoon water is door schade aan waterbronnen beperkt. Tien dagen nadat de cyclonen toesloegen, zitten de meeste gemeenschappen zonder stroom en zoeken honderden mensen nog steeds onderdak in evacuatiecentra.


Omvang schade enorm
“Onze vrijwilligers zijn sinds vorige week ter plaatse om de situatie te beoordelen en hulpgoederen te leveren aan de getroffen gemeenschappen. De meeste huizen zijn beschadigd, sommige zijn zelfs volledig weggeblazen. De schade veroorzaakt door deze twee cyclonen is enorm”, zegt Dickinson Tevi, Hoofd van het Rode Kruis in Vanuatu. 

Het Rode Kruis van Vanuatu werkt nauw samen met het lokale National Disaster Management Office (NDMO) en biedt onmiddellijke hulp aan mensen in evacuatiecentra en in zwaar getroffen gebieden. Meer dan 300 getrainde Rode Kruis-vrijwilligers zijn ingezet om te helpen bij de rampenbestrijding en blijven tot nu toe onvermoeibaar werken. 


Impact zal lang voelbaar zijn
Het internationale Rode Kruis heeft  ruim 800.000 euro aan noodfondsen vrijgemaakt om het Rode Kruis van Vanuatu zeker negen maanden te ondersteunen. De vrijwilligers van het Rode Kruis van Vanuatu hebben tot nu toe meer dan 5.000 mensen bereikt met noodhulp. Denk aan tijdelijk onderdak, gereedschap om huizen mee te repareren, toiletspullen, zonnelantaarns en jerrycans voor het opslaan van water.  

“De impact van deze twee cyclonen zal nog lang voelbaar zijn en daarom is er een goed plan nodig om mensen weer op de been te krijgen, zo snel mogelijk,” aldus Katie Greenwood, Hoofd van het Rode Kruis in de Pacific regio.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten