Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: na strenge winter nog steeds veel hulp nodig in Afghanistan

Geplaatst op 10 april 2024

Half jaar na verwoestende aardbeving draait de hulpverlening nog altijd op volle toeren

Ook nu de heftige winter in Afghanistan voorbij is, hebben miljoenen mensen in het land nog steeds dringend humanitaire hulp nodig. Zes maanden na de verwoestende aardbevingen in Herat, het noordwesten van Afghanistan, wonen nog veel mensen in tenten. Het Rode Kruis blijft nog iedere dag hulpverlenen. Hulpverleners van de Afghaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, helpen met de wederopbouw van huizen en bieden cashhulpverlening.

Bijna twee miljoen mensen zijn geraakt door de aardbevingen in oktober vorig jaar. Duizenden mensen werden door het natuurgeweld gedood, velen raakten familieleden of hun huis kwijt. Hele dorpen zijn verwoest, geen enkel huis stond meer overeind. Na een strenge winter, met zware sneeuwval en temperaturen ver onder het vriespunt, kunnen hulpverleners van de Afghaanse Rode Halve Maan, nu echt aan de slag met herstelwerkzaamheden, zoals het opbouwen van huizen.

Armoede
In Afghanistan leeft maar liefst 85% van de bevolking onder de armoedegrens. Velen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Het Rode Kruis heeft nog 70 miljoen euro nodig om miljoenen Afghanen de komende jaren te blijven helpen.

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “We mogen Afghanistan niet vergeten. De aardbevingen vorig jaar waren opnieuw een tragedie voor een land dat kampt met een van de ernstigste humanitaire crises ter wereld. Mensen hadden al weinig en een aardbeving is dan een driedubbele klap voor mensen, die probeerden op te krabbelen na jaren conflict, ernstige droogte, overstromingen en economische crises.”

Voedselpakketten en cash
Sinds de aardbevingen Afghanistan troffen heeft het Rode Kruis aan bijna 50.000 mensen hulpverleend. Hulpverleners deelden duizenden voedselpakketten uit, met daarin voldoende eten voor een gezin voor een hele maand. De hulporganisatie bouwde tenten en deelde zeilen, dekens en keukensets uit. 2.000 gezinnen kregen cashhulp, om zelf te kunnen kopen wat zij het hardste nodig hebben en de lokale economie te steunen. Nog eens 2.000 vrouwen kregen een zogenoemde waardigheidskit, met daarin menstruatieproducten, een zaklamp, bh’s en een fluitje voor als zij zich onveilig voelen.

Bovendien verleenden hulpverleners aan 17.000 mensen eerste hulp en kregen 4.000 kinderen psychosociale ondersteuning. Segaar: “Hulpverleners spelen spelletjes, praten met kinderen en organiseren activiteiten. Daarmee vergeten de getroffen kinderen even dat ze met hun familie in een kleine tent wonen en vergeten ze hun vrees voor nieuwe aardbevingen.”

Doneren
Hulp in Afghanistan blijft hard nodig. Een donatie doen voor de mensen kan via rekeningnummer NL33INGB0000000881, onder vermelding van ‘Aardbeving Afghanistan’, of via de website.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer