Word vrijwilliger Doneer

Verdriedubbeling van vluchtelingen die oversteek Middellandse Zee niet overleven

Geplaatst op 23 augustus 2021

Rode Kruis bezorgd over onveiliger worden migratieroutes

Op de migratieroute tussen Libië en Europa zijn tijdens de eerste helft van 2021 drie keer zoveel mensen omgekomen als in diezelfde periode vorig jaar. Vluchtelingen moeten grote risico’s nemen om een veilige plek te bereiken. Grenzen blijven voor hen vaak gesloten en soms worden vluchtelingen met geweld geweerd. Hulp onderweg is er vaak niet, of te weinig. De stille ramp op de Middellandse Zee dreigt nog groter te worden gezien de ontwikkelingen in Afghanistan en het Ethiopische Tigray, waar de mensen op de vlucht slaan voor oorlogsgeweld. Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in om migratieroutes veiliger te maken door hulpverlening en start daarom de actie ‘Kilometers voor Kansen’. Het Rode Kruis daagt mensen uit om in beweging te komen. En zo geld in te zamelen om de vluchtelingen tot steun te kunnen zijn tijdens de gevaarlijke tocht.

Middellandse Zee

Na een relatief rustig 2020 zien hulporganisaties de migratiepogingen over de Middellandse Zee dit jaar weer toenemen. Er sterven nog steeds mensen onnodig op de Middellandse Zee, vooral op de lange en verraderlijke route tussen Libië en Europa. In de eerste helft van 2021 zijn hier al zeker 792 mensen omgekomen. Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Het werkelijk aantal slachtoffers zal waarschijnlijk hoger liggen, want veel mensen zijn nog vermist. Schrijnende situaties zoals in het door oorlog geteisterde Tigray leiden tot veel mensen op de vlucht.

SOS Mediterranée

Het Rode Kruis biedt hulp aan migranten tijdens hun reis door onder meer te zorgen voor medische hulp, schoon drinkwater, onderdak en voedsel. Ook op zee gaat het Internationale Rode Kruis de mensen die tijdens de overtocht in de problemen komen helpen. Het Rode Kruis doet dit samen met SOS Mediterranée. Rode Kruis-teams zullen zich vanaf deze maand aansluiten bij de bemanning van het reddingsschip Ocean Viking. Landen maken hulpverlening aan bootmigranten op zee steeds lastiger. Maar volgens het Rode Kruis zou het redden van levens of het hulp bieden aan mensen in nood nooit verboden mogen zijn.

Het Rode Kruis zal eerste hulp, medische zorg en psychologische ondersteuning bieden aan de mensen die veilig aan boord van de Ocean Viking zijn gebracht evenals voedsel, droge kleren, dekens, toiletartikelen en informatie. Het team zal onder meer bestaan uit artsen, een vroedvrouw en professionals die psychologische steun kunnen verlenen en hulp kunnen bieden aan bijzonder kwetsbare personen, zoals niet-begeleide minderjarigen en slachtoffers van mensenhandel.

In actie met campagne ‘Kilometers voor Kansen’

Het Rode Kruis start met de actie ‘Kilometers voor Kansen’ om geld op te halen voor hulp aan migranten wereldwijd. Iedereen kan meedoen door fietsend, lopend, rennend, skeelerend of op een andere sportieve manier zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Deze kilometers staan symbool voor de afstand die de jaarlijks ruim tachtig miljoen vluchtelingen ook af moeten leggen. Door de sportieve prestaties te laten sponsoren kan het Rode Kruis deze hulp blijven bieden. Inschrijven kan op de website www.kilometersvoorkansen.nl

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten