Word vrijwilliger Doneer

Verdubbeling slachtoffers extreme droogte Kenia binnen een maand

Geplaatst op 02 maart 2017

Het aantal slachtoffers van de extreme droogte in Kenia is gegroeid van 1,3 naar 2,7 miljoen. Dat is meer dan een verdubbeling binnen een maand. Tenminste 337.000 kinderen hebben direct hulp nodig om te kunnen overleven. Daarom schaalt het Rode Kruis de noodhulp fors op. Doordat regens uitblijven, kampen bewoners in grote delen van het land met grote voedsel- en watertekorten. Mensen moeten dagen lopen naar de dichtstbijzijnde waterbron.

“Ik heb gezien dat mensen totaal uitgeput zijn van de honger”, zegt Rode Kruis-directeur Gijs de Vries, die in Kenia is. Mensen zijn zo verzwakt dat zij niet meer kunnen werken en nauwelijks meer kunnen lopen. “Ik heb ook hele magere kinderen gezien die zo snel mogelijk bijgevoed moeten worden. Echt verschrikkelijk om te zien. Ik ben erg geschrokken van de situatie. Directe actie is nodig.” De Vries bezoekt deze week vluchtelingenkamp Dadaab en door droogte geteisterde gebieden nabij de Ethiopische grens.

In 23 provincies van het land heeft de overheid de alarmfase uitgeroepen vanwege de droogte. In 10 andere provincies is de situatie als ‘alert’ aangemerkt. In de grootste provincie Marsabit is 95 procent van de waterbronnen opgedroogd. Vee is verzwakt, geeft geen melk meer en sterft. Mensen drinken uit wanhoop vervuild water en worden ziek. In verschillende provincies is cholera uitgebroken.

Normaal gesproken wordt er in Kenia in februari geoogst, maar een groot deel van de oogsten zijn door de droogte mislukt. Velen zijn afhankelijk van dit voedsel. De hoop is nu gevestigd op een nieuwe regenperiode eind maart. Als deze regenbuien uitblijven, zullen de gevolgen groot zijn.

Het Rode Kruis heeft zijn hulp opgeschaald en deelt voedsel en water uit en geeft medische hulp aan mensen die verzwakt en ondervoed zijn. De situatie in de Hoorn van Afrika wordt met de dag schrijnender. Zo heeft Somalië deze week de noodtoestand uitgeroepen en ook in de andere buurlanden van Kenia zorgt de oprukkende droogte voor ernstige voedsel- en watertekorten. Meer dan 11 miljoen mensen in Kenia, Somalië en Ethiopië worden bedreigd door hongersnood.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer