Word vrijwilliger Doneer

Virtual Reality maakt wereldrecord EHBO levensecht

Geplaatst op 08 augustus 2017

Rode Kruis start met virtual reality in eerste hulp-cursussen

Het Rode Kruis gaat virtual reality films gebruiken in EHBO-cursussen. Door het gebruik van de levensechte films wil de hulporganisatie zorgen dat de cursisten zich nog beter kunnen inleven in noodsituaties en kunnen leren hoe zij het beste kunnen handelen. Tijdens de Wereldrecordpoging grootste EHBO-les op zaterdag 9 september op de Dam in Amsterdam zal virtual reality (VR) voor het eerst gebruikt worden.

Wie deel neemt aan de wereldrecordpoging krijgt de kans om gratis 3 belangrijke EHBO-handelingen te leren. Deelnemers leren wat zij moeten doen bij verslikking, hoe je iemand op de juiste manier in stabiele zijligging legt en wat je moet doen bij een grote verwonding.

De deelnemers van de wereldrecordpoging zullen voordat zij starten via een VR-filmpje een noodsituatie ‘meemaken’. Alle deelnemers krijgen een speciale virtual reality-bril, waar zij hun telefoon in zullen plaatsen. Via hun telefoon zullen ze in 360 graden ooggetuige zijn van een ongeval. De deelnemers kunnen daarna beslissen hoe zij zouden handelen.

VR in EHBO-cursus

De wereldrecordpoging EHBO is de aftrap van gebruik van de nieuwe methode in de reguliere cursussen. ,,In onze praktijk EHBO-cursussen maken we al gebruik van een lotus; iemand die zich voordoet als slachtoffer en op een realistische en professionele manier kan nabootsen. Om de cursisten nog beter te laten voelen hoe het is om in zo’n noodsituatie te moeten handelen, gaan wij nu ook gebruik maken van VR”, zegt Nico Zuurmond, hoofd hulpverlening Nederland.

Het huidige wereldrecord EHBO-les staat op 1795 deelnemers. Het Rode Kruis zoekt 2500 mensen die het huidige record willen verbreken. Iedereen vanaf 12 jaar kan meedoen en zich aanmelden via www.rodekruis.nl/wereldrecord

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten