Word vrijwilliger Doneer

Vluchtelingen wereldwijd hard geraakt door impact coronavirus

Geplaatst op 20 augustus 2020

Het coronavirus heeft een enorme impact op de leefomstandigheden van vluchtelingen wereldwijd. In vluchtelingenkampen leven mensen dicht op elkaar en is het vaak lastig om afstand te houden. Daarbij is het volgen van hygiënemaatregelen lastig, bijvoorbeeld omdat er simpelweg niet genoeg sanitair of water beschikbaar is. Over de hele wereld komen vluchtelingen en migranten in de knel. Omdat zij juist nu extra hulp kunnen gebruiken, start het Rode Kruis in september met de sportactie Kilometers voor Kansen.

Het Rode Kruis maakt zich ook zorgen om de sociaal-economische impact van het coronavirus op vluchtelingen. Zij werken vaak voornamelijk in de informele sector. Dit ongeregistreerde werk, bijvoorbeeld schoenenpoetsen of straatverkoop, valt door de uitbraak van het virus grotendeels weg. Veel vluchtelingen zitten hierdoor zonder inkomen, terwijl ze de kosten zien oplopen. Sinds de start van de coronacrisis zijn zij meer geld kwijt aan hygiëne-producten en eten. Uit een steekproef van het Rode Kruis onder zo’n 500 vluchtelingen die leven in Turkije, blijkt dat 70 procent zijn baan heeft verloren door de crisis die volgt op het coronavirus. Tegelijkertijd ziet acht op de tien zijn dagelijkse kosten juist oplopen.

Ook buiten de kampen zorgen slechte leefomstandigheden voor een groter risico op verspreiding van het coronavirus onder vluchtelingen. In Turkije, het land dat de meeste vluchtelingen ter wereld opvangt, hebben ruim 200.000 vluchtelingengezinnen geen toegang tot water, toiletartikelen of gas om te koken. Zeker 255.000 gezinnen hebben geen eigen toilet in huis.

Sportactie

In september start het Rode Kruis de sportactie ‘Kilometers voor Kansen’ om geld op te halen voor hulp aan vluchtelingen. Gedurende de maand september leggen deelnemers een afstand af die symbool staat voor de afstand die een vluchteling aflegt. Iedereen die zin heeft in een sportieve uitdaging kan zich inzetten en mag zelf bepalen hoe zij de kilometers afleggen. Bijvoorbeeld door te fietsen, wandelen, zwemmen of skeeleren. Voor de gekozen afstand kunnen zij zich laten sponsoren. Met het opgehaalde geld kan het Rode Kruis bijvoorbeeld zorgen voor schoon drinkwater of hygiënevoorlichting in vluchtelingenkampen.

Verschillende topsporters zetten zich tijdens Kilometers voor Kansen in voor vluchtelingen. Onder andere olympisch zwemster Kira Toussaint gaat de uitdaging aan: ‘Ik doe mee met Kilometers voor Kansen om aandacht te vragen voor de zware reizen die vluchtelingen afleggen. Zij maken veel kilometers, in vaak erg slechte omstandigheden. Door mijn kilometers in september te laten tellen wil ik geld ophalen om deze mensen te helpen.’

Aanmelden voor Kilometers voor Kansen kan hier.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten