Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: vrieskou levensgevaarlijk voor migranten bij grens Bosnië-Kroatië

Geplaatst op 11 december 2018

Duizenden migranten in Bosnië en Herzegovina hebben dringend humanitaire hulp nodig, nu de temperaturen richting het vriespunt gaan in de regio. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis. Een groot deel van de migranten slaapt in tenten of verlaten gebouwen die niet bestand zijn tegen de kou. In de winter kan de temperatuur dalen tot -15 graden Celsius.

“De leefomstandigheden voor migranten zijn slecht en kans op onderkoeling voor hen wordt steeds groter nu de temperatuur daalt”, zegt Simon Missiri, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Europa. “Hulporganisaties doen hun best om te zorgen dat zij voedsel en onderdak hebben, maar zonder humanitaire hulp is het nog te bezien hoeveel mensen de lente zullen halen.”

Geen winterkleding

Sinds begin dit jaar zijn er meer dan 23.000 migranten Bosnië en Herzegovina ingekomen. Ongeveer 5.300 migranten zitten vast nabij de grens met Kroatië vanwege de gesloten grens. Het Rode Kruis deelt elke dag voedsel uit aan ruim 3.000 mensen op zes plekken in het land.

Ook delen zij warme kleding, slaapzakken en dekens uit. Het grootste deel van de mensen heeft geen winterkleding.

Het geld om deze hulp te verlenen raakt helaas op. Het Rode Kruis heeft 2,9 miljoen euro nodig voor voedsel, toiletspullen, dekens en slaapzakken.

Humanitaire ramp dreigt

“We zijn bang dat er een humanitaire ramp dreigt als er niets gebeurt, terwijl deze ramp te voorkomen is”, zegt Missiri. “We kunnen deze mensen helpen, maar de klok tikt.”

Het Rode Kruis zet mobiele teams in om de situatie goed in de gaten te houden. Zij delen dekens uit en zorgen voor eerste hulp. Tegelijkertijd verstrekken de Rode Kruis-hulpverleners informatie over landmijnen, zodat migranten hier geen slachtoffer van worden. Bosnië en Herzegovina is het land waar nog de meeste landmijnen te vinden zijn in Europa.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten