Word vrijwilliger Doneer

Zes maanden na aardbeving Marokko is noodhulp nog altijd hard nodig 

Geplaatst op 08 maart 2024

Rode Kruis zet in op goede onderkomens, voedsel, schoon water en voldoende toiletten   

Precies zes maanden geleden trof een aardbeving van 6.8 op de schaal van Richter het zuiden van Marokko, waardoor honderdduizenden mensen werden geraakt. Het Rode Kruis ziet nu dat er veel meer geld nodig is om de bevolking er bovenop te helpen én om tegelijkertijd goed voorbereid te zijn op de toekomst.   

Meteen na de aardbeving was het Rode Kruis aanwezig om mensen onder het puin vandaan te halen, eerste hulp te bieden en om hen naar ziekenhuizen te rijden. Veel families zijn zes maanden later nog altijd afhankelijk van noodhulp en van psychosociale ondersteuning van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet. Honderden hulpverleners zetten zich daar elke dag voor in.   

Sterker uitkomen
Herbouw van dorpen in de meer afgelegen berggebieden van de Hoge Atlas is een grote klus. Bijna 60.000 huizen herbouwen die geraakt werden door de beving, gaat naar verwachting jaren duren. Niet iedereen woont daardoor nog in zijn eigen huis en heeft dus alternatieve huisvesting nodig.   

Het Rode Kruis ondersteunt deze mensen met tijdelijke onderkomens. Hulpverleners dragen ook kennis over, bijvoorbeeld over aardbevingsbestendig bouwen, en zij geven lessen op scholen.  

In het curriculum van studenten is aandacht voor aardbevingen en wat te doen wanneer er één plaatsvindt. We investeren hierin, omdat het Rode Kruis niet alleen mensen wil helpen hun oude levens weer op te pakken, maar hen er juist ook sterker uit wil laten komen.   

Meer toegang tot water en sanitair

Voorlopig zijn de hulpverleners ook druk in het hier en nu. Het Rode Kruis herstelde 138 waterpunten, 133 toiletgebouwen, 107 douches en deelde vele duizenden hulppakketten en noodhulpgoederen uit. We hielpen zo tot nog toe meer dan 60.000 mensen gedurende zes maanden. Maar nog altijd zijn de noden hoog, zeker in de meer afgelegen dorpen. Daar ziet de hulporganisatie dat de toegang tot schoon water en toiletten echt omhoog moet. Uitbraak van ziekten ligt anders op de loer.  

Het Rode Kruis constateert ook dat er meer behoefte is aan onderkomens, zoals goed geïsoleerde tenten, die bestand zijn tegen de barre omstandigheden in de bergen. Denk daarbij ook aan het uitdelen van materialen, zodat mensen hun woningen zelf kunnen opknappen.   

Financiële steun voor nu en straks
Om de inwoners van de getroffen gebieden te kunnen blijven helpen, heeft het Rode Kruis meer geld nodig. Dit is ook essentieel om mensen weerbaarder te maken tegen toekomstige rampen.  

Op dit moment is er ruim 78 miljoen euro nodig om getroffenen in Marokko nu en in de toekomst te helpen. Slechts een derde daarvan is gedekt. Alleen met langdurige financiële steun kan het Rode Kruis écht de hulp blijven bieden die nodig is. Via deze link kun je nog altijd doneren voor slachtoffers van de aardbeving in Marokko. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten