Word vrijwilliger Doneer

Zes Rode Kruis-vrijwilligers omgekomen bij aanval in CAR

Geplaatst op 09 augustus 2017

Hulporganisatie geschokt door derde aanval op hulpverleners in Centraal Afrikaanse Republiek

In de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn zes vrijwilligers van het Rode Kruis vermoord. Het Rode Kruis is diep geschokt door deze brute aanval en leeft mee met de familie, collega’s en nabestaanden van de omgekomen hulpverleners. Om medeleven te tonen hangt het Nederlandse Rode Kruis de vlag half stok.

De aanval vond plaats in het dorpje Gambo, in het zuidoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek. De omgekomen vrijwilligers waren aan het werk in een lokaal ziekenhuis om slachtoffers van geweld te helpen.

De precieze omstandigheden en gevolgen van de aanval zijn nog niet bekend. Mogelijk zijn ook burgers en medisch personeel gedood.

Derde aanval

Het is al de derde aanval op hulpverleners in de Centraal Afrikaanse Republiek sinds het begin van dit jaar. Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om burgers, medisch personeel, ambulances en medische faciliteiten te beschermen.

Een aanval op hulpverleners is in strijd met het humanitair oorlogsrecht (HOR). Het HOR beschermt iedereen die niet deelneemt aan de strijd, zoals hulpverleners, burgers en medisch personeel. Strijdende partijen mogen deze personen niet rechtstreeks aanvallen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten