Word vrijwilliger Doneer

Ziekte-uitbraak dreigt in Myanmar: “Hulpverleners Rode Kruis doen wat ze kunnen, maar het is niet genoeg”

Geplaatst op 07 april 2025

Schoon water nú nodig om meer ziekte-uitbraken te voorkomen

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de eerste meldingen van acute diarree in het getroffen aardbevingsgebied van Myanmar. Het aantal mensen met acute diarree kan alleen maar verder oplopen, nu toegang tot schoon water en hygiëne slecht is. De ziekte is gemakkelijk te behandelen, met zouten, mineralen, voeding en schoon water. Maar het gebrek daaraan kan grote gevolgen hebben voor mensen en leiden tot uitdroging of zelfs overlijden.

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Rondom het epicentrum in Mandalay is de elektriciteit uitgevallen, waardoor waterpompen niet werken. Overdag is het hartstikke heet, mensen leven op straat, hebben geen toegang tot schone wc’s, of delen die met velen. Er is een groot tekort aan schoon drinkwater, wat je juist nodig hebt als je lijdt aan acute diarree. De situatie baart ons grote zorgen.”

Kans op verdere uitbraak verkleinen
Om de kans op uitbraken van ziekten als cholera en diarree te verkleinen, delen hulpverleners van het Rode Kruis chlorinetabletten uit, die water zuiveren, zodat mensen het veilig kunnen drinken. Ook werken ze aan het herstellen van waterleidingen en zorgen ze voor brandstof om water op te pompen.

Aan de Ayeyarwady rivier in Sagaing zette het Rode Kruis een waterzuiveringsinstallatie op. Een grote vrachtwagen pompt tot wel 30.000 liter water per uur uit de rivier, dat water wordt gezuiverd en overgegoten in jerrycans, zodat mensen het kunnen gebruiken. Hulpverleners doen wat ze kunnen, maar er is nog veel meer nodig.

Medische klinieken
Het Rode Kruis verleent aan veel mensen medische hulp. Meer dan 100 ziekenhuizen zijn verwoest en niet langer veilig. Hulpverleners zetten medische klinieken op in dorpen, waar zo’n 130 patiënten per dag medische hulp krijgen. Buiten het Sagaing ziekenhuis krijgen getroffenen medische hulp, omdat de ziekenhuizen vol liggen.

Vanuit Yangon brachten hulpverleners medische hulpmiddelen en medicijnen voor 10.000 mensen en honderden zakken om lichamen van dode mensen in te bergen. Reddingswerkers kregen helmen, handschoenen, touwen en stretchers om gewonde mensen op te vervoeren.

Veilige toegang
Een week na de aardbeving hebben hulpverleners helaas nog geen toegang tot alle gebieden, vanwege de kapotte wegen en bruggen en het aanhoudende geweld. Het is aan de overheid om zo snel mogelijk de wegen vrij te maken, zodat hulpverlening ook in de afgelegen gebieden op gang komt.

Segaar: “Het Rode Kruis roept de strijdende partijen in Myanmar op om hun meningsverschillen opzij te zetten en bredere humanitaire toegang tot getroffen gebieden mogelijk te maken. Alleen dan krijgen mensen de hulp die zo hard nodig is.”

Geld doneren voor de hulpverlening van het Rode Kruis in Myanmar en Thailand kan nog steeds via onze website of via rekeningnummer NL19INGB0000007244.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten