Het Rode Kruis maakt zich zorgen om jonge mensen die zonder familie naar Nederland komen. Hulpverleners krijgen geregeld verzoeken om hen te helpen bij de zoektocht naar hun geliefden. De jongeren verloren hun familie vaak uit het oog tijdens hun vlucht naar Europa.
In de afgelopen twee jaar was ruim 40 procent van alle hulpvragers onder de 18. Hun situatie is zorgelijk, omdat hun mentale gezondheid op de proef wordt gesteld, bijvoorbeeld door traumatische ervaringen. Door hun jonge leeftijd hebben zij ook een hogere kans om slachtoffer te worden van uitbuiting.
Contact met geliefden helemaal kwijt
Suzanne Segaar is hoofd Nationale Hulp bij het Rode Kruis. Zij vertelt: “Ons programma Restoring Family Links helpt mensen het contact te herstellen met hun familie of om uit te vinden wat er met hen is gebeurd. Ze kunnen hen om allerlei redenen uit het oog zijn verloren. Vaak gebeurt dat op migratieroutes en tijdens een conflict in het land van herkomst.” Het Rode Kruis helpt de hulpvrager onder andere via het platform ‘Trace The Face’, waar duizenden mensen op staan die op zoek zijn naar een familielid.
Wereldwijd registreerde het Rode Kruis tot eind 2023 zo’n 240.000 mensen als vermist. In dat jaar kreeg het Rode Kruis in Nederland ook 826 hulpverzoeken. Van de hulpzoekenden was 42 procent onder de 18 jaar. Segaar: “We zijn nu over de helft van het jaar en kregen tot nog toe 586 verzoeken binnen. Opnieuw is ruim 40 procent onder de 18. We weten dat er nog veel meer mensen zijn zoals zij, maar niet iedereen weet ons te vinden. Ook in de landen om ons heen zien we dat Rode Kruis-hulpverleners er erg druk mee zijn”, zegt Segaar.
Beschoten op open zee
Op deze Dag van de Vermisten staat het Rode Kruis stil bij mensen die zoeken naar een veilige plek en daarbij geliefden verliezen of het contact met hen kwijtraken.
Segaar: “Denk je eens in dat je in een krappe rubberboot op open zee je best doet niet overboord te vallen en plots wordt beschoten. Of om opgepakt en mishandeld te worden, verlaten in de woestijn, misbruikt en uitgebuit. Voor mensen op de vlucht is dit vaak de harde realiteit. Het Rode Kruis is er voor hen, onder meer via onze ruim 100 humanitaire servicepunten over de hele wereld. Daar vinden zij hulp en informatie tijdens hun reis en medische ondersteuning of andere bijstand.”
Hulp op migratieroutes wereldwijd Het Rode Kruis pleit voor veilige en legale migratieroutes. “Daarmee voorkom je doden en onnodig lijden”, vult Segaar aan. “In 57 landen staan hulpverleners nu klaar om jaarlijks bijna 5 miljoen mensen te helpen langs migratieroutes wereldwijd. Zo varen hulpverleners op het schip de Ocean Viking op de Middellandse Zee. Zij redden mensen die anders omkomen op zee.”
Voor het Rode Kruis is het niet relevant waarom iemand vlucht. Ieder mens in nood verdient hulp en bescherming. “Onze hulpverleners redden ieder jaar levens en waarborgen een menswaardige behandeling van mensen die een veilig heenkomen zoeken”, besluit Segaar.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder