Word vrijwilliger Doneer

Zorginstellingen vragen steeds vaker ondersteuning van het Rode Kruis

Geplaatst op 30 maart 2021

Hulpverleners Rode Kruis helpen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij huisartsen

Het Rode Kruis wordt tijdens deze tweede coronagolf steeds vaker gevraagd om te ondersteunen bij zorginstellingen. De werkdruk is tijdens deze tweede coronagolf groot in zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen. Sinds november is het beroep op de extra handen van het Rode Kruis verdubbeld. Momenteel ondersteunt het Rode Kruis in 21 zorginstellingen in Nederland en er komen nog steeds nieuwe verzoeken binnen. ,,De zorgverleners staan al bijna een jaar voor de bijna onmogelijke opgave om alle coronapatiënten èn andere patiënten de medische hulp te bieden die zij nodig hebben. We kunnen hen niet in de kou laten staan en moeten een helpende hand bieden. Deze hulp is nu belangrijker dan ooit”, concludeert Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Daarom vragen 3FM en het Rode Kruis met 3FM Serious Request: The Lifeline deze week aandacht voor de hoogspanning in de zorg in binnen- en buitenland. Met de actie halen we geld op om de zorg te ontlasten.

Rode Kruis-hulpverleners helpen in verschillende verpleeghuizen en ziekenhuizen bij de ondersteuning van verpleegkundigen. Zij helpen met taken als het reinigen van bedden en materialen, zij begeleiden mensen naar de juiste afdelingen en vullen materialen bij. Geschoolde Rode Kruis-hulpverleners verrichten ook lichte verpleegkundige handelingen, zoals het meten van bloeddruk, saturatie en bloedglucose. Rode Kruis-hulpverleners rijden daarnaast huisartsen rond die patiënten bezoeken die besmet zijn met het coronavirus of getest moeten worden op het coronavirus. Mensen die besmet zijn met het virus en naar het ziekenhuis moeten, maar niet zelfstandig kunnen reizen, worden ook op verschillende plekken in Nederland door het Rode Kruis vervoerd.

Aandacht voor patiënt

Doordat wij taken uit handen nemen van de verpleegkundigen, zie ik dat zij meer tijd hebben om hun werk te doen. Soms scheelt dat voor hen zo’n half uur op een dag. In die tijd is er dan bijvoorbeeld tijd om iemand te helpen douchen in plaats van het wassen aan de wastafel. Dat maakt voor een patiënt het verschil”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Marianne van Prooijen, die ondersteunt in verschillende ziekenhuizen en verpleeghuizen. ,,Ook geven we wat extra aandacht aan de bewoners of patiënten. En dat is in deze kersttijd natuurlijk extra belangrijk.”

3FM Serious Request: The Lifeline

Met 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 komt 3FM dit jaar in actie voor het Rode Kruis dat medische hulpverleners ontlast en verspreiding van het coronavirus tegengaat. Afgelopen vrijdag zijn drie dj-teams in lockdown gegaan op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 is te zien en te horen tot en met 24 december op 3FM, NPO 1 extra, updates via NPO 1 en online op npo3fm.nl

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten