Lesmateriaal over natuurrampen
Orkaan Irma die over het Caribisch gebied raasde, de verwoestende aardbevingen op het Indonesische eiland Sulawesi, de droogte in het zuidelijke deel van Afrika en de overstromingen in Zuid-Azië. Allemaal voorbeelden van natuurrampen met grote gevolgen. Maar hoe ontstaat zo’n natuurramp eigenlijk? En zijn er manieren om je erop voor te bereiden? Duik samen met jouw leerlingen in de woeste wereld van natuurrampen.
De Woeste Wereld
Het lesmateriaal ‘De Woeste Wereld’ gaat over klimaatonderwijs waarbij er specifiek 6 natuurrampen aan bod komen. Maak kennis met Fyori uit Eritrea. Zijn dorp werd geteisterd door de aanhoudende droogte. Hij moest zelfs stoppen met school, omdat hij dag en nacht op zoek was naar water. Gelukkig is inmiddels de waterpomp hersteld door de hulpverleners van het Rode Kruis. Dat maakt zijn leven een stuk gemakkelijker. Naast persoonlijke verhalen vind je in de digitale werkboeken diverse feitjes en opdrachten. Door de flexibele opzet bepaal je zelf de lesduur. De natuurrampen die we behandelen zijn: aardbevingen, droogte, extreme hitte, orkanen, overstromingen en tsunami’s.
-
Doelgroep
Het woeste wereld lesmateriaal is geschikt voor leerlingen van groep 6,7 en 8 van het basisonderwijs. De onderwerpen aardbevingen, hitte en tsunami’s voor groep 6/7 en droogte, orkanen en overstromingen voor groep 7/8.
-
Doel
Leerlingen krijgen meer inzicht en informatie over de natuurrampen en klimaatverandering. Ze leren hoe ze zich erop voor kunnen bereiden. Ze leren wat het Rode Kruis doet om mensen in getroffen gebieden te helpen.
-
Sluit aan op kerndoelen
Oriëntatie op jezelf en de wereld – Mens en samenleving – kerndoel 34, 43, 48, 49 en 50
34.De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
43.De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.
48.Kinderen leren over maatregelen die in Nederland genomen worden/werden om bewoning van door water bedreigde gebieden mogelijk te maken.
49.De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdiensten, van klimaten, energiebronnen en van natuurlandschappen zoals vulkanen, woestijnen, tropische regenwouden, hooggebergten en rivieren.
50.De leerlingen leren omgaan met kaart en atlas, beheersen de basistopografie van Nederland, Europa en de rest van de wereld en ontwikkelen een eigentijds geografisch wereldbeeld.
Bij goed klimaatonderwijs gaat het niet alleen over de (negatieve) gevolgen van klimaatverandering, maar over hoop, omgaan met emoties en wat ze zelf kunnen doen om te helpen.
-
Tijdsduur
Je bepaalt zelf op welke manier je het lesmateriaal gebruikt; je ontvangt een handleiding en een werkboekje per onderwerp. Er is gekozen om geen indeling te maken volgens lestijden. Zo kun je zelf bepalen hoeveel tijd je aan de onderwerpen wilt besteden.
Gastles Woeste Wereld
We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer; van kurkdroog tot kletsnat. In aanvulling op het lesmateriaal kun je een Woeste Wereld Gastles aanvragen voor groep 1 t/m 8. We geven leerlingen inzicht in de gevolgen van een overstroming, droogte en/of hitte. We bespreken wat ze zelf kunnen doen om zich goed voor te bereiden en laten een noodpakket zien. De hulpverlening van het Rode Kruis in Nederland (en wereldwijd) komt ook aan bod. Onder voorbehoud van beschikbaarheid in de regio.
-
Hoe lang duurt de gastles?
We passen de lengte van de gastles aan op het niveau en is altijd in overleg flexibel inzetbaar.
Voor groep 1 en 2 duurt de les 30-45 minuten. Voor groep 3, 4 en 5 duurt de les 45-60 minuten.
Voor groep 6, 7 en 8 hangt het af van de gekozen onderwerpen (overstroming en/of hitte). Bij één onderwerp duurt de les 60 minuten en bij 2 onderwerpen 90 minuten.
-
Hoe vraag ik een gastles aan?
Je kunt een e-mail sturen naar educatie@redcross.nl onder vermelding van de school en plaats. Voor elke les zoeken we een geschikte voorlichter in de buurt. Dit kan soms even duren, neem daarom minimaal 2 weken van te voren contact op. Voor de Woeste Wereld Gastles wordt een kleine vergoeding gevraagd om de reiskosten van onze gastdocenten te kunnen dekken.
Let op: we maken gebruik van een interactieve les via een digibord.