Word vrijwilliger Doneer

Hoornaarsteek

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je loopt al mijmerend door het park en wordt opeens opgeschrikt door enorm gezoem. Een hoornaar! Wat is dat precies voor beest en wat doe je als je gestoken wordt?

Dit moet je weten over de hoornaar

Een hoornaar is anderhalf tot twee keer zo groot als een wesp. De kop en het borststuk zijn, in tegenstelling tot het zwart-gele van een gewone wesp, rood-oranje. De ogen hebben de vorm van een komma, terwijl veel andere insecten ronde of ovalen ogen hebben. Het gezoem van een hoornaar is veel luider dan dat van een gewone wesp.

Een hoornaar zoekt niet snel contact met mensen, hij komt bijvoorbeeld niet af op zoetigheden. Wel is een hoornaar agressief als je binnen 5 meter van zijn nest komt. De werksters zullen dan luid zoemend om je heen gaan vliegen, maar kunnen ook spontaan gaan steken.

De hoornaar die we hier in Nederland veelal zien, is de Europese hoornaar. Heel af en toe komt de Aziatische hoornaar ook voor. Het verschil tussen een Europese hoornaar en een Aziatische hoornaar is vrij subtiel. Je ziet het met name aan de poten: die zijn bij een Aziatische hoornaar zwart met een geel uiteinde, terwijl een Europese hoornaar volledig bruine poten heeft.

Qua gedrag jaagt een Aziatische hoornaar actief op honingbijen. Hij vliegt stationair vlak voor de vliegopening van een bijennest en vangt de bijen zo uit de lucht. Een Europese hoornaar zal – als er voldoende voedsel is – gaan voor de kleinere insecten.

Kop van een hoornaar
De ogen van een hoornaar hebben de vorm van een komma

Is de steek van een hoornaar dodelijk?

De steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een gewone wesp. Door een stofje dat erin zit (acetylcholine) voelt de steek bijzonder branderig. Alleen als je erg allergisch bent voor het gif of als je in je keel gestoken wordt, bestaat de kans dat je overlijdt aan de steek van een hoornaar. Dit gebeurt echter zelden.

Aziatische hoornaar
Een Aziatische hoornaar heeft gele uiteinden aan zijn poten

Voorkom dat je gestoken wordt door een hoornaar

Als je erop let dat je minstens vijf meter afstand houdt van een hoornaarsnest en buiten in de aanvliegroute blijft, loop je de minste kans op een steek van een hoornaar.

Wat doe je als je toch gestoken wordt?

Als je in je hand gestoken wordt, is het verstandig om eventuele ringen af te doen. Deze krijg je minder makkelijk af als je hand opzwelt.
Koel de steek met water en zeep of met een coldpack. Als je erg veel last hebt van de pijn, neem je een pijnstiller zoals paracetamol.
Neem contact op met de huisarts als:

  • je in je mond of keel gestoken bent;
  • de lokale zwelling sterk uitbreidt in de dagen na de steek of als je je echt ziek voelt (braken, hoofdpijn, koorts);
  • je een allergische reactie vertoont (huiduitslag, hevige jeuk, zwelling van je gezicht, duizeligheid, ademhalingsproblemen en als je het gevoel krijgt dat je stikt).

Mocht je meer dan 20 keer gestoken worden door een hoornaar, ga dan ter observatie naar het ziekenhuis.

Lees ook wat je moet doen bij:

Download de gratis EHBO-app

Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: Met de EHBO-app heb je alle EHBO instructies altijd op zak.

Meer EHBO-tips