Word vrijwilliger Doneer

24hChefs: Van haute cuisine naar voedselpakket

Geplaatst op 20 februari 2019

Afgelopen weekend overtrof chef Tjitze’s stoutste dromen. Op de 21e verdieping van het QO-hotel in Amsterdam vond een ware kookmarathon plaats. 24 topchefs kookten 24 uur lang voor 400 gasten. En dat allemaal voor het Rode Kruis. Het initiatief, wat zes jaar geleden ontstond bij het Glazen Huis, is nu uitgegroeid tot een uniek evenement: 24hChefs.

“Het was een magische 24 uur,” vertelt jonge chef Tjitze van der Dam vol trots. Het idee ontstond een week voor kerst toen hij zoals elk jaar bij het Glazen Huis stond. “Ik was altijd op het plein te vinden, doneerde 50 euro en vroeg een plaatje aan. En toen bedacht ik mij: ‘Kan ik niet meer doen voor mijn medemens? Dan kun je het best doen waar je goed in bent. Voor mij is dat koken en mensen samenbrengen.”

Stoute schoenen aan

Na die gedachte heeft hij meteen stappen gezet. “Samen met collega-chef Frank Schipper ben ik bij regionale restaurants langsgegaan om het idee voor een kookmarathon te peilen. Toen we op de helft zaten, merkten we dat er zoveel enthousiasme was, dat ik besloot de stoute schoenen aan te trekken. Ik schreef ook de topzaken van Nederland aan. Gelukkig werd ook daar meteen enthousiast gereageerd. Zo ontstond er een mooie mengelmoes van regionale restaurants en topzaken.”

pb24hchefscompilatie
© Kyonne Leyser

“Toen ik zes jaar geleden met de eerste editie begon, heb ik in tien weken tijd de kookmarathon opgezet. Het was zo intens dat ik daarna zei: ‘dit nooit weer’. Op de dag zelf ben je met z’n allen keihard aan het werk en is het helemaal super, maar de voorbereiding doe je grotendeels alleen en is heel intens. Het kost echt tien jaar van je leven.”

“Nu, bij inmiddels de derde editie, dacht ik ook: dit doe ik nooit meer. Tot dat ik door Gault & Millau, ’s werelds beste haute cuisine restaurant, werd aangesproken: ‘Als je dit weer gaat doen, willen wij partner worden’. Nou, als je die vraag krijgt, is dat zo’n eer, dat je niet eens meer nadenkt over het antwoord. En voor ik het wist was ik weer bezig met 24hChefs.”

Het was ook deze editie weer fantastisch. Al die gasten die allemaal samenkomen voor jouw actie. Mensen zaten midden in de nacht om 3:00 uur op Michelinsterren niveau te eten. Chefs die midden in de nacht opstaan, om voor je te koken. Wanneer gebeurt dat nou?  Dat is magisch.

Voedselpakketten

De opbrengt van de actie wordt gebruikt voor het verstrekken van voedselpakketten aan mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. “Eten is zo’n belangrijk onderdeel in ons leven. Als chefkok ben je hier elke dag mee bezig. Onvoorstelbaar dat iedere dag eten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Niemand op de wereld zou honger moeten lijden. Daarom wilden we ons voor dit doel inzetten. De crisis in Venezuela maakt deze actie ook nog eens heel actueel.” Met deze actie heeft 24hChefs het recordbedrag van 55.600 euro opgehaald. “Ik hoop dat we met met dit opgehaalde geld veel Venezolanen kunnen helpen. En als je mij nu vraagt: ‘Nog een editie 24hChefs?’, is mijn antwoord volmondig: ‘Ja’.

Meest recente berichten