Word vrijwilliger Doneer

3FM Serious Request: ontelbaar veel geweldige momenten en miljoenen mensen geholpen

Geplaatst op 08 juli 2020

Van kleine Tijn tot een plein vol uitzinnige mensen. Al bijna 16 jaar is 3FM Serious Request een begrip. In 2020 is de laatste editie van deze mooie kersttraditie met het Rode Kruis. Directeur Marieke van Schaik: “We zijn dankbaar voor deze mooie samenwerking, de miljoenen mensen die we daarmee wereldwijd hebben kunnen helpen en alle rampen en crisissituaties die we samen met NPO3FM op de kaart hebben gezet. We hebben veel moois om op terug te kijken.”

Steun voor aidswezen, terugdringen van malaria, hulp aan slachtoffers van seksueel oorlogsgeweld, herenigen van verscheurde families, voorkomen van babysterfte. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat we allemaal hebben kunnen doen in bijna 18 edities 3FM Serious Request. Met meer dan € 100 miljoen aan inkomsten hebben we vele miljoenen mensen kunnen helpen.

Onbetaalbare momenten in 18 edities 3FM Serious Request

Ook passeerden onbetaalbare momenten de revue. Ze staan stuk voor stuk symbool voor de mensen die we konden helpen, voor de DJ’s, artiesten en vrijwilligers die meer dan 100% gaven in die dagen voor Kerst en voor de vele, vele Nederlanders die massaal in actie kwamen voor wereldwijde stille rampen. Met elkaar hebben we écht een verschil kunnen maken.

De magie: wanneer mensen, muziek en missie samenkomen

Wie erbij is geweest, of zelf een actie op touw heeft gezet, weet het. 3FM Serious Request is bijzonder. Rondom het Glazen Huis of lopend kriskras door Nederland. Het leeft, het zindert en het klinkt, wanneer de mensen, de muziek en de missie bij elkaar komen. Nog niet eerder kwam Nederland zo massaal in actie voor het goede doel.

De reportages

 DJ Eric Corton zet tussen 2004 en 2015 talloze stille rampen op de kaart

“De hulpverleners hebben vaak enorm last van je. Weer zo een idioot met een microfoon die ze voor de voeten komt lopen. Alsof ze niet genoeg te doen hebben. Maar ik moet wel. Ik ben geen dokter, geen militair, geen politicus. Wat zij kunnen, kan ik allemaal niet. Maar ik kan wel de blik van de wereld sturen, al het maar een heel klein beetje.”

“Voor de allereerste editie van 3FM Serious Request in 2004 reisde ik naar Darfur. Het eerste aanblik van het vluchtelingenkamp Taguine knijpt mijn keel en ziel zowat kapot. Ik wil hier niet zijn. Het is te zwaar. Maar omdat ik de keuze heb om te gaan, moet ik wel blijven. Het gaat je zeker niet in de koude kleren zitten, maar mijn emoties, verdriet of woede doen tijdens zo’n reis niet ter zake. Want het is niet mijn verhaal. En hun tranen zullen nooit mijn tranen worden, want de situatie waarin zij leven kun je je niet eens voorstellen.

We halen € 915.000 op in die eerste editie. Dat wordt in latere jaren heel veel meer. We kunnen medicijnen en voedsel sturen naar rampgebieden. Aidswezen een nieuw thuis bieden, kinderen naar school helpen. Door even die blik op hen te richten.”

DJ Wijnand Speelman zag de gevolgen van mensenhandel van dichtbij

Voor Serious Request: The Lifeline reisde 3FM-dj Wijnand Speelman af naar Colombia om de gevolgen van mensenhandel van dichtbij te zien. “Het was zó’n gruwelijk verhaal dat mijn hoofd na het gesprek helemaal vol zat, een beetje zoals een computer die vastloopt.”

Wijnand was onder de indruk van het verhaal van de jonge Colombiaanse Alejandra. “Zij vertelde door mensenhandelaren onder valse voorwendselen naar Mexico was gelokt. Een man zei dat hij verliefd op haar was en zij werd via social media ook verliefd op hem. Toen ze in Mexico was, werd ze door hem in een hotelkamer vastgehouden en gedwongen elke dag van ’s avonds laat tot ’s ochtends vroeg seks hebben met allerlei mannen. Dat duurde een half jaar.

Toen ze uit die vreselijke situatie was kreeg zee psychosociale hulp van het Rode Kruis. Dankzij die hulp kon ze heel goed vertellen wat er met haar was gebeurd: hoe ze in de val trapte en hoe die man en andere mannen misbruik van haar maakten. Ik zei tegen haar: dankjewel voor je verhaal. ‘Dit doet mij ook heel goed’, reageerde ze. ‘Want door dit verhaal vertellen heel ik mijzelf ook weer’.”

De records

Nederlandse Tijn kleurt de wereld

Daar staat hij dan, op een koud plein, met een potje nagellak. Of hij de nagels van de DJ’s mag lakken. € 1 per gelakte nagel moet dan naar het Rode Kruis gaan, en als je je nagels niet wil laten lakken, dan graag € 10 doneren. Heel Nederland sluit de zesjarige Tijn in het hart. Met zijn nagellakactie maar liefst € 2,6 miljoen op voor 3FM Serious Request.

Op de buitenmuur van de Langba kliniek in Ivoorkust prijkt nu het portret van Tijn. De kliniek is aan hem opgedragen. Met een deel van het geld dat hij met zijn actie ophaalde is de kliniek gerenoveerd: er is nu elektriciteit, de artsen hebben nieuwe apparatuur waarmee ze kinderen beter kunnen behandelen, muren zijn geverfd en de sanitaire voorzieningen verbeterd.

Let’s hear it for the babies

Tijdens de negende editie van 3FM Serious Request in 2012 vroegen we aandacht voor babysterfte. Op 24 december 2012 werd een recordbedrag van € 12.251.667 opgehaald. Dit liep na de actieweek ‘Let’s hear it for the babies’ nog verder op tot een totaal van € 13.839.731. Meer dan 250.000 baby’s konden we helpen door goede zorg en begeleiding van zwangere vrouwen, ondersteuning van kraam- en geboorteklinieken en het geven van informatie over gezonde voeding en borstvoeding.

De resultaten

 Amina uit Nigeria vindt haar ouders terug

“Ons dorp werd aangevallen.  Er was alleen maar chaos en angst, iedereen rende weg. Zo ben ik mijn ouders kwijtgeraakt. Eerst kon ik alleen maar huilen. Tot het Rode Kruis me de telefoon gaf met mijn ouders aan de lijn. Toen kon ik alleen nog maar lachen.”

Baby Sacha Charlotte uit Ivoorkust geneest van longontsteking

Sacha Charlotte. Die naam hoor je nooit in Ivoorkust. Toen ze slechts enkele dagen oud was, werd het meisje doodziek. Haar moeder was radeloos. Wat er met haar aan de hand was, wist niemand. Tot er een Rode Kruis-team langskwam met een arts, die meteen longontsteking herkende. De moeder was zo blij met de hulp van het Rode Kruis, dat zij besloot haar dochter als dank te vernoemen naar de dames die met het team meereisden. Dat waren fotograaf en oud-journaallezeres Sacha de Boer en 3FM producer Lotte van Schijndel.

Ines uit Syrië krijgt schoolboeken

DJ Paul Rabbering ontmoet Ines in Syrië. “Ines weet niets meer van het moment dat ze weg moest. Ik begrijp dat er een bom was en mannen met geweren. Nu verblijft ze in een school, net als veel andere Syriërs, die opgevangen worden in scholen. Dat is een van de redenen waarom ‘echt’ naar school gaan en les krijgen lastig is.

Ines woont in een half lokaal, al drie jaar lang. Het gezinnetje is met z’n zessen. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om zo te leven. Ik snap wel heel goed dat Ines dolblij is met haar schriftjes, potloden, stiften en rugzak. Want met die spullen kan ze naar de échte school verderop. Halve dagen, dat wel. Maar ze is blij.”

Inez vertelt: “Mijn ouders hebben geen geld voor boeken of een schooltas. Dat geeft me een rotgevoel. Van de Rode Halve Maan heb ik schoolspullen gekregen. Als ik nu een paar uurtjes per dag op school ben, probeer ik zo goed mogelijk op te letten en me niet te veel zorgen te maken over bommen. Later wil ik lerares worden.”

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?