Word vrijwilliger Doneer

5 vragen over humanitaire hulp in Gaza beantwoord

Geplaatst op 28 mei 2025

De nood in Gaza wordt iedere dag groter, terwijl vrachtwagens vol levensreddende hulpgoederen stilstaan aan de grens. De zogeheten Gaza Humanitarian Foundation (GHF) is begonnen met het uitdelen van hulpgoederen in Gaza. Maar dit verloopt erg chaotisch. Het gebeurt binnen de kaders van een omstreden Amerikaans-Israëlisch hulpplan, dat andere internationale hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, buitenspel zet. Dit alles roept veel vragen op. 

1. Welke hulp komt er nu in Gaza? 

Al drie maanden komt er vrijwel geen hulp Gaza in. Sinds 19 mei 2025 is er een zeer beperkte hoeveelheid hulp toegelaten. Dat is bij lange na niet voldoende. Er komt nu bijvoorbeeld wel wat voedsel binnen, maar dat is te weinig en het is met name bloem en rijst, geen zuivel, vlees of vitaminerijke producten als verse groenten en fruit. Er komt amper medicatie binnen. Daarnaast is er veel behoefte aan brandstof of waterzuiveringstabletten, en juist dat mag niet naar binnen. Ook speciale voeding om mensen die ondervoed zijn te helpen is Gaza nog niet binnengekomen. Kortom, dit is een druppel op de gloeiende plaat.   

Hulpgoederen, zoals voedselpakketten, medicijnen en medisch materiaal, blijven ondertussen opgeslagen in magazijnen in Egypte, Jordanië en andere locaties. Veel van deze goederen zijn bederfelijk en zijn binnenkort niet meer bruikbaar. In sommige gevallen mogen producten die bijna verlopen zijn elders worden ingezet, maar als dat niet mogelijk is, worden ze vernietigd. 

Op 27 mei zijn de eerste voedselpakketen door GHF uitgedeeld. Vol angst en vermoeidheid legden mensen een lange weg af in de hoop wat voedsel te ontvangen om hun familie te voeden. Er werden schoten gelost. Deze manier van hulpverlenen is in onze ogen inhumaan. Dit is een schijnoplossing en verre van wat mensen in Gaza nodig hebben. Mensen zitten in een nachtmerrie die maar niet stopt en om hieruit te komen, moeten de grenzen open voor hulpgoederen. Die hulpgoederen van organisaties als het Rode Kruis staan gewoon klaar bij de grens.   

2. Wat doet het Rode Kruis om hulp te leveren? 

Het Rode Kruis is volledig voorbereid om hulp te leveren zodra de toegang wordt verleend en de veiligheid het toelaat. Er liggen voorraden klaar in magazijnen in Jordanië en Egypte. Deze kunnen snel naar Gaza worden gebracht, zodra veilige doorgang mogelijk is. Daarnaast probeert het Rode Kruis op elke manier om toch nog hulp in Gaza te krijgen.  

3. Wat is het standpunt van het Rode Kruis over het voorgestelde nieuwe hulpplan? 

Wij hebben grote zorgen over het nieuw voorgestelde hulpplan voor het leveren van hulp aan Gaza. Zo lijkt het erop dat er commerciële bedrijven betrokken worden bij het leveren en uitdelen van de hulp. Dat brengt het risico met zich mee dat de hulpverlening wordt gepolitiseerd en dat kan de veiligheid van hulpverleners in gevaar brengen.  

Daarnaast wordt de hulp waarschijnlijk op vier verschillende plekken geleverd. Dat is veel en veel te weinig. Bovendien is het hartstikke onveilig. Hoe moeten mensen daarheen, met al het geweld? Daarnaast hebben zo veel mensen honger en zijn ze uitgeput. Hoe bereik je álle inwoners van Gaza? En hoe nemen ze de hulp te voet mee terug? 

4. Hoe groot is de nood in Gaza op dit moment? 

De situatie in Gaza is extreem zorgwekkend. Mensen kampen met acute honger, een ingestort gezondheidssysteem en een enorme humanitaire crisis. De beperkte hulp die sinds 19 mei is toegelaten, is bij lange na niet voldoende om in de basisbehoeften te voorzien. De hulpverlening wordt bovendien bemoeilijkt door onveilige routes, risico op plundering en bureaucratische vertragingen. 

5. Wat gebeurt er ter plaatse in Gaza? 

Hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) verlenen nog dag en nacht hulp in Gaza. Onze hulpverleners bemensen de ambulances (die helaas niet 24/7 kunnen rijden door het gebrek aan brandstof, waardoor ze niet alle gewonde mensen naar ziekenhuizen kunnen brengen), ze verlenen medische zorg in veldziekenhuizen en in mobiele klinieken. Ondanks de oplopende tekorten, voeren zij nog steeds operaties uit en bieden ze gewonde mensen levensreddende hulp. 

Het Rode Kruis in Gaza

De situatie in Gaza is nog erger dan een nachtmerrie. Elke dag voeren mensen een strijd om te overleven. Twee miljoen mensen hebben dringend voedsel, water en medicijnen nodig. De inwoners van Gaza, onder wie veel kinderen, lijden onder geweld, sloegen al tientallen keren op de vlucht en kampen met acute honger. Onze hulpverleners zetten zich, met gevaar voor eigen leven, in om deze mensen te helpen. Maar de behoefte aan hulp is groter dan ooit.

Meest recente berichten