Word vrijwilliger Doneer

9,6 miljoen mensen in Zuid-Azië getroffen door overstromingen

Geplaatst op 23 juli 2020

Meer dan 9,6 miljoen mensen in Zuid-Azië zijn getroffen door overstromingen. Grote delen van India, Bangladesh en Nepal staan onder water. De overstromingen, het coronavirus en de economische crisis zorgen voor een driedubbele ramp.

Verwoeste huizen, verloren oogsten en massale landverschuivingen: Zuid-Azië kampt met enorme overstromingen. In Bangladesh zijn 2,8 miljoen mensen getroffen door de ramp, van wie 1 miljoen mensen nog altijd vastzitten in ondergelopen gebieden. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Rampenmanagement en Hulpverlening in Bangladesh. Bijna een derde van het land staat onder water.

In India zijn 6,8 miljoen mensen getroffen. Door regenval en landverschuivingen zijn in Nepal 110 mensen overleden. In totaal staat het dodental van de ramp op 550. In de komende dagen wordt nog meer regen verwacht.

Driedubbele ramp

Niet alleen het water drijft mensen in Zuid-Azië in het nauw. “Mensen in Bangladesh, India en Nepal hebben nu te maken met een driedubbele ramp: de overstromingen, het coronavirus en de sociaal-economische crisis die volgt door het coronavirus”, zegt Jagan Chapagain, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC).  “We vrezen dat deze combinatie zorgt voor nog meer armoede in Zuid-Azië.”

De driedubbele ramp komt voor een aantal gemeenschappen in Bangladesh als extra klap. Delen van deze landen zijn in mei nog getroffen door cycloon Amphan. Deze cycloon zorgde ervoor dat infrastructuur, oogsten en 260.000 huizen werden verwoest. Ook in de afgelopen jaren troffen verschillende natuurrampen het land.

Onze hulpverlening

Vrijwilligers van het Rode Kruis in de drie landen proberen de getroffenen zo goed mogelijk te helpen. Ze delen voedsel- en hygiënepakketten uit, verzorgen onderdak, delen dekzeilen uit en installeren waterpompen om te zorgen voor schoon drinkwater. In Bangladesh krijgen 35.000 getroffenen daarnaast financiële steun. In Nepal brengt het Rode Kruis hulpgoederen per helikopter naar gemeenschappen die nu niet via de weg te bereiken zijn.

Vrijwilligers-helpen-bij-overstromingen-Zuid-Azië-1030x503-1
Vrijwilligers brengen drinkwater naar mensen in Bangladesh die getroffen zijn door de overstromingen.

Wereldwijd noodhulp bij rampen

Niet alleen in India, Bangladesh en Nepal komen mensen in het nauw door natuurgeweld. Het Rode Kruis biedt wereldwijd noodhulp in rampgebieden. Ook helpen we mensen om zich voor te bereiden op rampen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer