Word vrijwilliger Doneer

Aardbeving in Afghanistan brengt nóg meer mensen in nood

Geplaatst op 24 juni 2022

Aanhoudende conflicten, extreme droogte, economische malaise en een ingestort gezondheidssysteem. Afghanistan gaat al jaren gebukt onder rampen. En daar komt nu een dodelijke aardbeving bovenop. Meer dan 1.000 mensen zijn naar schatting omgekomen, ruim 1.400 mensen gewond. Het Rode Kruis helpt de bevolking waar mogelijk.

De aardbeving op 22 juni in het zuidoosten van Afghanistan was zwaar, met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. De Rode Halve Maan in Afghanistan is meteen in actie gekomen om de slachtoffers te helpen. Ambulances en vrachtauto’s met voedsel, water, medische benodigdheden en andere hulpgoederen rijden naar de getroffen gebieden. Ook vangen hulpverleners weeskinderen op en vrouwen die hun man zijn verloren.

De zwaarst getroffen dorpen zijn moeilijk toegankelijk voor de auto’s van het Rode Kruis. Waarschijnlijk liggen daar nog altijd mensen onder het puin. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er nog zijn, omdat telefonisch contact niet mogelijk is. We verwachten daarom dat het officiële aantal doden en gewonden nog verder zal oplopen.

De Rode Halve Maan vervoert slachtoffers van de aardbeving met ambulances naar medische hulpposten.

Ramp op ramp

Deze aardbeving is lokaal, maar ook de situatie van de rest van de Afghanen is niet makkelijk. Door de aanhoudende extreme droogte heeft meer dan de helft van de bevolking niet genoeg te eten. En voor de mensen die ondervoed zijn, is er nauwelijks medische hulp. Wij geven al jaren hulp in Afghanistan: eerste levensbehoeften, medische zorg en psychosociale ondersteuning. Maar veel meer internationale hulp is dringend nodig.

Help de slachtoffers aardbevingen

Ieder jaar worden miljoenen mensen slachtoffer van een natuurramp, net als de Afghaanse bevolking. Dan zijn wij er om hen te helpen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer