In het meest zuidelijke puntje van Bangladesh, tegen de grens met Myanmar, ligt de stad Cox’s Bazar. Dit gebied is één van de grootste toeristenattracties van het land door de uitgestrekte stranden, mooie zonsondergangen en tropisch klimaat. Maar op slechts een steenworp afstand van deze toeristische hotspot, bevindt zich een wereld die haaks op een vakantiebestemming staat. Hier staat namelijk het grootste vluchtelingenkamp ter wereld: Kutupalong.
Het contrast is bijna niet voor te stellen: aan de ene kant toeristen die van hun vrijheid genieten aan het strand met familie, terwijl een paar kilometer verderop families wonen die zijn gevlucht voor geweld – opzoek naar veiligheid en vrijheid. Ze leven al jaren in overvolle kampen met te weinig schoon drinkwater en slecht functionerende wc’s.
Op de vlucht uit Rakhine
De mensen in de kampen komen veelal uit de staat Rakhine in Myanmar. In augustus 2017 nam het geweld in deze regio toe, waardoor één miljoen mensen moesten vluchten voor hun leven. Na een dagenlange reis door dichtbegroeid oerwoud en met een gevaarlijke oversteek over de Golf van Bengalen, zijn ze uiteindelijk in Bangladesh neergestreken.
Overleven in een vluchtelingenkamp
En nu, jaren later wonen veel vluchtelingen – waarvan de helft nog kind is – nog altijd in de vluchtelingenkampen. Zo ver je kunt kijken zie je zelfgemaakte huizen van golfplaten en tentzeil. Ondertussen gaat het dagelijkse leven in de kampen ‘gewoon’ door. Mensen proberen geld te verdienen door spullen te verkopen, baby’s worden geboren, en feestdagen gevierd.
Toch is de harde realiteit dat alle mensen in de kampen in Cox’s Bazar bijna volledig afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Er is een gebrek aan alles: goede riolering, sanitaire voorzieningen, schoon drinkwater en medische hulp. En dat terwijl de kampen overvol zijn. Naar schatting wonen er tienduizenden mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Amsterdam leven bijna vijfduizend mensen per vierkante kilometer. Ziekte-uitbraken dreigen dan ook en verspreiden zich razendsnel.
Nog altijd gevaar op de loer
Ook in de kampen ligt het gevaar dagelijks op de loer. In de afgelopen jaren is er al meerdere keren brand uitgebroken, wat de levens van vele mensen op het spel zette. Daarnaast liggen de kampen in een gebied dat vaak wordt geraakt door heftig natuurgeweld, zoals zware regenbuien en cyclonen die voor aardverschuivingen of modderstromen zorgen. Met huizen die niet bestand zijn voor zwaar weer, zijn de mensen in het kamp extra kwetsbaar voor dit natuurgeweld.
Niet beter weten dan het leven in een vluchtelingenkamp
Wie ook extra kwetsbaar zijn voor alles dat er in het kamp gebeurt, zijn de vele kinderen. Naar schatting is 52% van de mensen die uit Rakhine zijn gevlucht nog kind. Zij hebben in hun jonge leven al veel ellende moeten doorstaan. Ze hebben hun vrienden en familie halsoverkop moeten achterlaten, hebben een levensgevaarlijke vlucht met de meest angstige momenten overleefd, en sommigen zijn zelfs familieleden kwijtgeraakt. Terwijl andere kinderen in de kampen zijn geboren en niet beter weten dan het leven daar. Ziektes zoals cholera en diarree zijn vooral voor jonge kinderen van onder de vijf erg gevaarlijk, en kunnen zelfs dodelijk zijn.
Hulp vanaf het eerste moment
Om het leven in de kampen iets dragelijker te maken en de mensen van basisbehoeften te voorzien, zijn hulpverleners van het Rode Kruis in Bangladesh aanwezig. Zij zorgen onder andere voor voedselhulp, medische zorg en onderdak. Ook bouwen ze wc’s en wasfaciliteiten om zo te zorgen dat mensen minder makkelijk ziek worden. Daarnaast helpen we met het zoeken naar familieleden die op de vlucht vermist zijn geraakt. Ook bieden we financiële hulp, zodat mensen zelf kunnen kopen wat ze het hardst nodig hebben.
De mensen in de kampen hebben veel traumatiserende ervaringen meegemaakt die ze niet kunnen vergeten. Daarom roepen wij op, om hen niet te vergeten.
Vergeet jij hen niet?
Het Rode Kruis helpt mensen in crises wereldwijd met voedsel, water, onderdak en medische zorg. Ook als de ramp de voorpagina niet haalt. Steun jij onze hulpverlening?