Word vrijwilliger Doneer

Bye bye FOMO: met deze tips ben je nooit meer bang om iets te missen

Geplaatst op 14 juni 2021

Plan jij je hele agenda weer vol nu het weer kan? Leuk natuurlijk, tenzij je dit doet vanwege FOMO. Inderdaad: the fear of missing out, ofwel de angst om iets te missen. Na de lockdown heb je misschien het idee dat je alle sociale momenten met beide handen moet aangrijpen. Maar als je heel eerlijk bent, heb je in de helft van die activiteiten niet eens echt zin. Wat je eraan doet? Rode Kruis-psychologen Esmée en Madelon geven eerste hulp bij FOMO.

Hoe herken je FOMO?

Bij FOMO ben je bang om iets te missen en daarom wil je steeds overal bij zijn, ook al heb je eigenlijk geen zin. Je hebt misschien last van FOMO als je deze gevoelens herkent:

  • Je het idee hebt dat je iets mist als je niet bij een activiteit bent waar veel anderen (vrienden, familie, collega’s) wel bij zijn.
  • Je voelt je onrustig als je een avondje niets gepland hebt.
  • Je hebt het idee dat iedereen altijd leuke dingen aan het doen is waar jij niet bij bent.
  • Je voelt de druk om naar werk te gaan als je collega’s ook gaan.
  • Je hebt het idee dat je het maximale uit elk moment van de dag moet halen.

Hoe ontstaat FOMO?

FOMO ontstaat als je sociale druk ervaart om van alles te moeten ondernemen. Esmée legt uit dat dit gevoel vaak voortkomt uit externe prikkels: “Denk aan sociale media, waarop je ziet dat iedereen weer op het terras zit. Of misschien vind je thuiswerken minder fijn nu je weet dat al collega’s weer op kantoor zitten.” Omdat je bang bent van alles te missen, zorg je ervoor dat je overal bij bent, terwijl je daar eigenlijk niet eens echt zin in hebt.

FOMO is heel gewoon en juist nu de lockdown ten einde komt, kan het opspelen, vertelt Madelon. “Een pandemie is niet niets en veranderen van situatie gaat altijd gepaard met een soort weerstand.” Die weerstand kan zich uiten in de vorm van FOMO.

Wat doe je tegen FOMO?

De Rode Kruis-psychologen noemen vijf tips om je FOMO te lijf te gaan.

1. Bedenk dat je niets moet 

FOMO heeft alles te maken met streng zijn voor jezelf. Waarom moet je de hele tijd iets van jezelf? Probeer dit los te laten. Madelon: “Het gevoel van ‘moeten’ is een denkfout. Je moet namelijk helemaal niets.

2. Reageer niet vanuit angst

Als je het idee hebt dat anderen dingen aan het doen zijn die jij ook ‘moet’ doen, reageer je vanuit angst, en niet vanuit het gevoel dat je iets echt wilt doen. Je wilt ergens alleen maar bij zijn omdat je bang bent om iets te missen. Madelon: “Door te denken vanuit je angst, leg je jezelf misschien verplichtingen op waar je geen goed gevoel van krijgt. Probeer dit los te laten.”

3. Ga iets doen waar je wél energie van krijgt

Maak gebruik van de nieuwe situatie door te onderzoeken wat je vanaf nu écht wilt. Esmée: “Ga eens bij jezelf na welke activiteiten jou energie geven en welke activiteiten jou energie kosten. Probeer deze activiteiten te balanceren. Probeer activiteiten waar je energie van krijgt vaker te doen en laat activiteiten die je energie kosten zoveel mogelijk achterwege.” In onderstaande video legt ze het uit.

4. Plan ook rustmomenten in

Vergeet daarnaast niet om ook rustmomenten in je week te plannen. Esmée: “Ik ken zelf het gevoel van FOMO ook. Het komt bij mij voort uit de gedachte dat ik alles uit mijn dag moet halen wat ik eruit kan halen.” FOMO kan het dus extra lastig maken om voldoende rust te nemen.

Daarom raadt Esmée aan om rustmomenten van tevoren in te plannen en op die momenten ook echt ongestoord tijd voor jezelf te nemen. “Maak de kans op verleiding minimaal door je telefoon uit te zetten en naar een rustige omgeving te gaan. Even tot jezelf komen is geen overbodige luxe.”


5. Durf af te zeggen

Merk je dat je agenda overvol is, maar vind je het lastig om af te zeggen vanwege FOMO? Begin dan met kleine stappen: zeg één afspraak af waar je eigenlijk niet veel zin had.

Kijk eens of je in deze tijd kan opladen en jezelf kunt vermaken. Madelon: “En heel belangrijk: bekijk het van de positieve kant. Wat levert deze tijd zonder sociale activiteiten jou op? Misschien kun je eindelijk aan dat boek beginnen of gewoon lekker bijtanken en slapen. Ook zonder lockdown is het oké om een avondje niets te doen!”

Meer tips

Meer weten over lekker in je vel te zitten in coronatijd? Vind alle tips van onze psychologen op onze lekker-in-je-vel-pagina. Heb je behoefte om met iemand te praten? Neem dan eens contact op met MIND Korrelatie. Een gesprek is gratis en anoniem en kan via telefoon, e-mail, WhatsApp of chat.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer