In coronatijd willen we allemaal weleens een kerstbal naar de tv gooien, een dag kamperen onder ons dekbed of een enkeltje Nieuw-Zeeland boeken. Dat is ook niet zo gek, legt Rode Kruis-psycholoog Esmée Pluijmers uit. Bij een nare gebeurtenis, zoals een lockdown, is het heel normaal om je somber te voelen. Gelukkig gaat zo’n dip na een tijdje meestal weer over. Maar wanneer is er meer aan de hand? Hoe weet je of je in een dip zit, of misschien wel een depressie hebt? En wat doe je eraan?
Wat zijn de verschillen tussen een dip en een depressie?
Kenmerken van een dip
Een dip voelt uiteraard voor iedereen anders. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een dip niet zo lang duurt en dat je er zelf weer uit kunt komen. Bij veel mensen heeft een dipje de volgende kenmerken:
- Je hebt een somber gevoel.
- Je dagelijks functioneren (bijvoorbeeld opstaan, werken, sporten en sociaal contact) wordt niet ernstig belemmerd.
- Je komt er na een tijdje zelf weer uit.
Kenmerken van een depressie
Ook een depressie is voor iedereen anders. Als één of meerdere van de volgende klachten na twee weken niet minder worden, kan dat een aanwijzing zijn dat je een depressie hebt:
- Je voelt je bijna elke dag de hele dag somber, moe, onrustig, geïrriteerd, eenzaam, hopeloos en/of waardeloos.
- Je dagelijks functioneren gaat niet goed (denk aan opstaan, werken, sporten, sociaal contact, eten, hobby’s, enzovoort).
- Je hebt weinig interesse om leuke dingen te ondernemen en kunt niet genieten van leuke dingen.
- Je eetpatroon is veranderd: je eet heel veel of juist heel weinig.
- Je slaapt heel slecht of juist heel veel.
- Je hebt moeite met beslissingen maken en concentreren.
- Je hebt veel gedachtes over de dood en zelfdoding.
Wat als je vermoedt dat je een depressie hebt?
Een professional kan vaststellen of je inderdaad een depressie hebt en zorgen dat je hulp krijgt. Vermoed jij dat je depressief bent? Schakel dan professionele hulp in.
– Bij aanhoudende klachten: bel de huisarts
Herken je één of meerdere klachten in het rijtje hierboven, en worden ze na twee weken niet minder? Neem dan contact op met de huisarts.
– Bij noodgevallen: bel 112
Is er sprake van een noodgeval of een levensbedreigende situatie? Bel dan 112.
– Bij gedachten aan zelfdoding: bel 113
Zie je het niet meer zitten en heb je gedachten aan zelfdoding? Bel dan 113 (of 0800-0113).
Wat als je last hebt van een dip?
Een dipje gaat gelukkig vaak vanzelf weer over, maar is natuurlijk wel gewoon enorm vervelend. Soms kunnen kleine tips en tricks je helpen om de sleur sneller te verslaan en om te zorgen dat je minder makkelijk in een nieuwe dip terechtkomt.
– Praat over je gevoel
Je bent niet de enige die af en toe flink baalt in coronatijd. Praat daarom over je gevoel met mensen in je omgeving. Vind je dit lastig? In dit artikel lees je hoe je het aanpakt.
– Bel een hulpverlener
Zie jij het niet zitten om te praten met iemand in je eigen kring? Op je werk of school is er vaak een vertrouwenspersoon met wie je kunt praten. Vind je dat moeilijk? Neem dan eens contact op met MIND Korrelatie. De professionele hulpverleners bieden graag een luisterend oor en het is helemaal gratis. Praten kan via telefoon, e-mail, chat of WhatsApp.
– Lees onze tips
Onze psychologen geven regelmatig tips over beter in je vel zitten. Bijvoorbeeld hoe je voor meer balans in je leven zorgt, of wat je kunt doen om meer energie te krijgen. Of doe inspiratie op: hier vind je vijftig activiteiten die je kunt doen tijdens een lockdown.