Word vrijwilliger Doneer

Gratis coachingssessies voor jongeren tijdens coronacrisis

Geplaatst op 09 november 2020

Jongeren kunnen gratis met een coach bellen als ze zich somber voelen vanwege de coronacrisis. Dat kan dankzij een samenwerking tussen het Rode Kruis en coachingsbureau Blijf Overeind. Een groot deel van de jongeren voelt zich tijdens de coronacrisis soms eenzaam (20%), angstig (45%) of somber (68%), zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Bijna drie kwart maakt zich bovendien zorgen over de toekomst (73%). Het is belangrijk om over deze gevoelens te praten. Een telefonische coachingssessie kan hierbij uitkomst bieden.

Voor het onderzoek van het Rode Kruis zijn meer dan 700 jongeren tussen de 16 en 30 jaar ondervraagd. Daaruit blijkt dat eenzaamheid, angst en somberheid vaker voorkomen onder jongeren die hun tijd voor werk of opleiding voornamelijk thuis doorbrengen. Ook zien de meeste jongeren de komende winterperiode somber tegemoet: maar liefst twee derde van de ondervraagden ziet op tegen de donkere dagen waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben.

Praten en hulp vragen

Voor een goede mentale gezondheid is het belangrijk om over gevoelens te praten. Maar praten of om hulp vragen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ruim een kwart van de jongeren gaf aan dat ze het moeilijk vinden om hulp te vragen aan iemand die ze goed kennen. De drempel om hulp te vragen aan een professional ligt nog hoger: 52 procent gaf aan hier moeite mee te hebben.

thuistijdenscorona-1030x503

Daarom biedt het Rode Kruis in samenwerking met Blijf Overeind gratis telefonische gesprekken aan met coaches. Deze zijn bedoeld voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, even willen sparren of een gesprekspartner missen. Het zijn sessies van een halfuur en jongeren kunnen zelf bepalen waar het gesprek over gaat. Een sessie boeken kan via de website van Blijf Overeind. Ook is de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888) te bereiken voor iedereen die vragen heeft over de coronacrisis of voor wie een luisterend oor nodig heeft.

Tips om goed in je vel te zitten

Ook geeft het Rode Kruis een aantal tips om mentaal gezond te blijven. Het kan bijvoorbeeld al helpen om structuur aan te brengen in je dag, gezond te blijven eten en te blijven bewegen. Verder hebben we de handen ineengeslagen met Loesje. Loesje deelt regelmatig inspirerende quotes om iedereen een hart onder de riem te steken. Op deze manier wordt het belang van de mentale gezondheid in deze coronaperiode niet vergeten.

Update juli 2021

Omdat veel coronamaatregelen zijn opgeheven, is het niet meer mogelijk om een coachingssessie aan te vragen bij Blijf Overeind. Wil je met iemand praten? Neem dan eens contact op met MIND Korrelatie. De professionele hulpverleners gaan graag met je in gesprek via telefoon, chat, e-mail of zelfs WhatsApp. En wil je gewoon meer weten over lekker in je vel zitten? Bekijk dan ook eens onze tips!

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer