Van droogte in de Hoorn van Afrika tot aan overstromingen in Pakistan: de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al voelbaar over de hele wereld. Maar de meest kwetsbare gemeenschappen die eronder lijden, krijgen de minste hulp om hiermee om te gaan. Dit moet anders, vinden wij. We roepen wereldleiders op om hier iets aan te doen tijdens de COP27, de klimaattop die dit weekend start in Egypte. Er is geen tijd meer voor vage beloften.
Klimaatverandering is geen toekomstprobleem, het gebeurt nu. Orkanen worden zwaarder, droogtes duren langer en regenval is steeds extremer. Maar liefst 86% van alle natuurrampen in de afgelopen 10 jaar had te maken met het veranderende klimaat.
De klimaatcrisis is ongelijk
Toch heeft niet iedereen er evenveel last van. De impact van klimaatverandering is extra voelbaar op plekken waar maar weinig reserves zijn. Juist de mensen die op deze plekken wonen, krijgen amper de financiële hulp die nodig is om met klimaatverandering om te gaan, blijkt nu uit een onderzoek van het Internationale Rode Kruis (IFRC).
Het rapport stelt dat de landen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, het minst hulp krijgen om zich hiertegen te beschermen. Zo staat in de top dertig van landen waar het meeste geld naartoe gaat, geen enkele van de meest ‘klimaatkwetsbare’ landen.
1 dollar is niet genoeg
Neem bijvoorbeeld Somalië. Dit land in Oost-Afrika kampt met extreme droogte en honger. Het is zelfs het meest klimaatkwetsbare land ter wereld. Maar in de lijst met financiering die landen krijgen om klimaatproblemen aan te pakken, stond Somalië in 2020 slechts op plek 64. Gemiddeld kregen mensen in Somalië minder dan 1 dollar per persoon om zich te beschermen tegen klimaatverandering. Inwoners van de Centraal Afrikaanse Republiek kregen zelfs maar 2 cent.
Dit moet anders, vinden wij. We roepen wereldleiders op om de financiering van kwetsbare gemeenschappen flink op te schroeven. Zo kunnen zij zich in de toekomst beter aanpassen aan en bewapenen tegen de impact van natuurgeweld. Ze kunnen dit bedrag bijvoorbeeld investeren in mangrovebossen, waarschuwingssystemen, droogtebestendige zaden en andere middelen die een ramp kunnen voorkomen.
Tijd voor actie
En er is geen tijd te verliezen, waarschuwt ook Francesco Rocca, voorzitter van de IFRC: “Onze planeet zit in een crisis en klimaatverandering doodt daarbij de meest kwetsbaren.” Volgens hem is de COP27 mislukt als wereldleiders hen niet steunen. Want als je je inkomen, je woning of je geliefde verliest door een klimaatramp, dan heb je niks aan vage beloften.
Het is dus tijd voor actie. De klimaatcrisis is er al en we moeten de mensen beschermen die er het meest door worden geraakt.
Klimaatverandering en het Rode Kruis
Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Daarom staan we overal ter wereld klaar om mensen te helpen die slachtoffer zijn geworden van natuurrampen. Maar nog liever zorgen we dat zo’n ramp minder slachtoffers maakt. We zien door klimaatverandering de risico’s op rampen groter worden. Daarom doen we veel onderzoek naar klimaatverandering, en helpen we kwetsbare groepen om zich voor te bereiden op klimaatverandering en zich aan te passen aan de gevolgen ervan.