Word vrijwilliger Doneer

Een dagje naar het strand en je kind kwijt. Wat nu?

Geplaatst op 19 juni 2019

Als Nederlandse ouders en hun kinderen elkaar tijdens een dagje uit kwijtraken, zijn ze daar niet goed op voorbereid. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 63 procent van de kinderen van 4 tot en met 6 jaar het telefoonnummer van hun vader of moeder niet uit het hoofd kent.

Veel ouders zijn er bang voor: je bent op een druk strand en je kind is opeens nergens meer te bekennen. En dat terwijl je hem of haar een minuut geleden nog helder in het vizier had. Maar dat was voordat je werd afgeleid door je telefoon.

Bellen

Dat kan anders. De angst om je kinderen kwijt te raken, maak je kleiner door vooraf dingen met elkaar af te spreken. En door ervoor te zorgen dat ze het telefoonnummer van mama of papa uit hun hoofd kennen. Vertel je kind met het telefoonnummer naar een medewerker van het festival, pretpark of de dierentuin te gaan en die te vragen te bellen.

Uitkomst onderzoek

De meerderheid van de Nederlandse gezinnen met kinderen van 4 tot en met 6 jaar is niet goed op een stressvolle situatie zoals hierboven beschreven voorbereid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. 63 procent van de kinderen van 4 tot en met 6 jaar kent het telefoonnummer van hun vader of moeder niet uit het hoofd. Bijna de helft van de ouders maakt niet altijd afspraken met hun kind over wat te doen wanneer ze elkaar uit het oog verliezen.

Samen leren

“Op dit soort momenten telt maar één ding. Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Daarom is het belangrijk dat kinderen weten hoe zij hun ouders moeten bellen”, zegt Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid bij het Rode Kruis. “Je kunt natuurlijk het telefoonnummer meegeven, op een polsbandje bijvoorbeeld. Maar ook is het heel belangrijk om het samen uit het hoofd te leren, want dan hebben ze het áltijd paraat.”

Paniek

Leer je kind om altijd de ouders te (laten) bellen als hij een ongeluk heeft gekregen of echt in paniek is. Spreek af wie gebeld kan worden als het niet lukt om contact met een van de ouders te krijgen. Leer ook dat nummer uit het hoofd.

Geheugentips

Vind je kind het moeilijk om het telefoonnummer uit het hoofd te leren, probeer dan de getallen een betekenis te geven. Misschien zie je in het tiencijferig nummer wel een belangrijk jaargetal, of een verjaardagsdatum, of het huisnummer van een vriend. Door zo’n ‘haakje’ onthouden ze de overige getallen ook beter. Je kunt het nummer ook op een bepaald melodietje uit je hoofd leren. Oefen dit in de auto, of tijdens het naar school brengen.

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer