Word vrijwilliger Doneer

250 dagen conflict in Gaza: honger, verdriet en steeds opnieuw moeten vluchten 

Geplaatst op 12 juni 2024

Keer op keer moeten mensen in Gaza hun verblijfplaats verlaten, op zoek naar een veilige plek. Maar een veilige plek is er niet. Iedere dag is het onzeker of er eten en drinken is. Iedere dag is het de vraag of je familie weer samenkomt. Al 250 dagen lang leven de mensen in Gaza in angst.

De situatie in Gaza verslechtert iedere dag. Bijna 2 miljoen mensen zijn op de vlucht, terwijl de gezondheidszorg vrijwel volledig is ingestort en er een groot gebrek aan voedsel is. De brandstof raakt op, waardoor ook de laatste gezondheidsvoorzieningen dreigen te sluiten. Hoewel hulpverleners van het Rode Kruis klaarstaan om hulp te bieden, is de hoeveelheid hulp die binnenkomt onvoldoende.

Geen tijd te verliezen

Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, is in juni afgereisd naar de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar ziet hij hoe de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode kruis daar heet, al maandenlang onder enorme druk hulp biedt in de Palestijnse gebieden. Hulpverleners blijven helpen ondanks dat ze zien hoe hun eigen bevolking, vrienden en geliefden het niet overleven.

In totaal zijn er twintig hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan om het leven gekomen, terwijl zij probeerden andere levens te redden. “Ik sprak collega’s in ziekenhuizen die zich voorbereiden op de komst van gewonden uit Gaza, en ik zag magazijnen vol hulpgoederen die klaarstaan om Gaza binnen te gaan. Medicijnen, EHBO-kits en tenten: het is er allemaal en moet zo snel mogelijk naar binnen, want er is geen tijd te verliezen”, vertelt Harm.

Bij de grenzen van Egypte, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië staan vrachtwagens vol hulpgoederen klaar, en ook de ziekenhuizen worden voorbereid op de komst van vele gewonden uit Gaza. Maar daarvoor moet eerst de toegang en veiligheid worden gewaarborgd.

Amputaties zonder verdoving

Het is van groot belang dat gewonden uit Gaza snel medische hulp krijgen. Op dit moment zijn er bijna geen ziekenhuizen meer die volledig functioneren. Harm vertelt hierover: “Er worden soms amputaties uitgevoerd zonder verdoving. Maar zodra wij betere toegang tot het gebied krijgen, kunnen we de gewonden in het ziekenhuis in Hebron wél goed behandelen.”

Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, in gesprek met hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan.

Hulp die we kunnen bieden

Ondanks de beperkte mogelijkheden doen we er alles aan om te helpen. Zo delen onze hulpverleners essentiële huishoudelijke artikelen uit, waaronder dekens, jerrycans, zeilen en hygiënepakketten. Daarnaast is aan 40.160 mensen cashhulp verstrekt, zodat zij zelf eten en andere benodigdheden kunnen kopen.

Ook hebben we de vrijlating van 154 Palestijnse gedetineerden uit Israëlische detentiecentra mogelijk gemaakt, en de vrijlating van 109 gegijzelden uit Gaza gefaciliteerd, waarbij we zorgden voor een veilige terugkeer naar hun families.

Daarnaast helpen we mensen om weer met hun dierbaren in contact te komen. We ontvingen duizenden verzoeken van familieleden die informatie zochten over hun geliefden en konden in meer dan tweeduizend gevallen mensen met elkaar herenigen. Ook op medisch gebied doen we wat mogelijk is. Zo hebben we 850.000 medische benodigdheden geleverd en een veldziekenhuis in Rafah geopend.

Vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan doen sport- en spelactiviteiten met kinderen uit een bedoeïengemeenschap op de Westelijke Jordaanoever.

Politieke oplossing

We willen dat het geweld snel stopt, dat de Israëlische gegijzelden vrijkomen en dat humanitaire hulp ongehinderd én veilig Gaza in kan. Harm: “Dat kan alleen als er een duurzame, politieke oplossing komt voor dit conflict. Alleen dan kan het Rode Kruis die hulp bieden. Daarop bereiden wij ons nu al voor, in de hoop dat die politieke oplossing er zo snel mogelijk komt.”

Wil je meer weten over onze hulpverlening in conflictgebieden?