Word vrijwilliger Doneer

Gerenoveerde kliniek in Ivoorkust dankzij Tijn

Geplaatst op 22 april 2018

Het is woensdag 21 december 2016. Er staat een klein jongetje voor het Glazen Huis. Tijn. Een naam die nog geen dag later overal in het land klinkt. Tijns verhaal is heel bijzonder. Ziek als hij zelf is, heeft hij maar één wens: geld inzamelen voor kindjes met longontsteking. Want sommige kindjes in Afrika worden niet eens zo oud als hij. Daar moeten we toch wat aan doen?

Lak aan

En daar staat hij dan, op een koud plein, met een potje nagellak. Of hij de nagels van de DJ’s mag lakken. Eén euro per gelakte nagel moet dan naar het Rode Kruis gaan, en als je je nagels niet wil laten lakken, dan graag 10 euro doneren.

Vingers worden naar Tijn uitgestrekt en hij gaat aan het werk. Er wordt zelfs een gat uit het Glazen Huis gezaagd zodat Tijn lekker warm binnen kan zitten terwijl hij mensen op het plein door het gat heen voorziet van prachtig gelakte nagels.

Serious Request
Tijn is druk bezig met nagels lakken (foto: Ramon Mangold)

Toch iets meer dan 100 euro

Tijn hoopte met zijn actie 100 euro bijeen te krijgen. Het werd veel meer dan dat. Zijn nagels lakken leverde een bedrag op van meer dan 2.5 miljoen euro. Een ongelofelijk bedrag, dat met alle andere acties in het land uiteindelijk leidde tot een eindstand van meer dan 9.2 miljoen euro.

arts
Een verpleegkundige laat Domien zien hoe nieuw aangeschafte apparatuur werkt (foto: Sander Koning)

Wat het Rode Kruis met dat geld deed? We schaften onder meer 12.800 inhalers, 1200 thermometers, 120 zuurstofmeters en 460 weegschalen aan. 12.500 mensen in Ivoorkust leerden longontsteking te voorkomen en te behandelen. We bouwden 450 latrines om persoonlijke hygiëne te verbeteren. Een uitgebreidere uitleg over de bestedingen vind je hier.

TIjn op de kliniek
De prachtige beeltenis van Tijn op de kliniek in Ivoorkust (foto: Sander Koning)

Een kliniek opgedragen aan Tijn

Op de buitenmuur van de Langba kliniek prijkt nu het portret van Tijn. De kliniek is aan hem opgedragen. Met een deel van het geld dat hij met zijn actie ophaalde is de kliniek gerenoveerd: er is nu elektriciteit, de artsen hebben nieuwe apparatuur waarmee ze kinderen beter kunnen behandelen, muren zijn geverfd en de sanitaire voorzieningen verbeterd.

Een mooi resultaat, waarvoor we Tijn altijd dankbaar zullen zijn.

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer