Word vrijwilliger Doneer

Ghetto Shiners: deze Afrikaanse jongeren zetten zich in voor (klimaat)verandering

Geplaatst op 27 juli 2023

Jong, vol energie en hoopvol: in Afrika, het snelst groeiende continent ter wereld, staat een nieuwe generatie op. Met grote dromen en een luide stem laten ze van zich horen. Zo ook de zelfbenoemde ‘Ghetto Shiners’, die vanuit de grootste sloppenwijk bijdragen aan een schonere en groenere gemeenschap. Bij het Keniaanse Rode Kruis vormen deze jongeren het kloppende hart van de organisatie.

Afrika huisvest het grootste aantal jongeren ter wereld – 60 procent van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Deze nieuwe generatie verlangt naar verandering: ze leven niet meer zoals hun ouders dat deden en zien op hun telefoons hoe de wereld ontwikkelt. Ze maken zich zorgen en vragen zich af hoe het anders kan.

Bij het Keniaanse Rode Kruis vormen deze jonge mensen het hart van de organisatie. Bijna driekwart van de 250.000 vrijwilligers is onder de dertig. Naast hun studie of werk zetten ze zich vrijwillig in om anderen te helpen. En dat is hard nodig, want de uitdagingen zijn groot: hoe verduurzamen we het land, creëren we banen en voorzien we in voldoende voedsel?

Klimaatpioniers

Cecilia (26) is één van die jongeren die zich inzet voor deze vraagstukken. Wat haar motiveert? Verandering teweegbrengen. Opgegroeid in een van de armere delen van Kenia, heeft ze van dichtbij gezien hoe mensen het moeilijk hebben. Het Rode Kruis gaf haar de kans om hen te helpen. Na vijf jaar vrijwilliger te zijn bij het Keniaanse Rode Kruis, heeft ze er nu een baan gekregen als jongerenvertegenwoordiger voor klimaatacties, een onderwerp dat haar nauw aan het hart gaat.

Afrikaanse jongeren
Cecilia zet zich als Youth Climate Officer in voor de gemeenschap en de toekomst van haar land

De ergste droogte in 40 jaar

De schrijnende realiteit maakt het werk van jongeren zoals Cecilia nog urgenter. Ondanks dat haar land slechts 0.1% bijdraagt aan de wereldwijde CO2-uitstoot, wordt het hard geraakt door klimaatverandering. De afgelopen jaren heeft Kenia te maken gehad met de ergste droogte in 40 jaar, waardoor veel vee stierf en mensen honger leden. Volgens Cecilia is het de hoogste tijd dat jongeren serieus worden genomen en een plek krijgen waar besluiten worden gemaakt.

Kokosnootresten als brandhout

Ook voor Ramadan (28), die al elf jaar vrijwilliger is bij het Keniaanse Rode Kruis, waren zijn zorgen om het milieu reden om zijn handen uit de mouwen te steken. In Kwale County, een regio waar ontbossing een groot probleem is, bedacht hij een innovatief idee om de overvloed aan kokosnoten duurzaam te benutten. In plaats van de kokosschillen weg te gooien, worden ze nu gedroogd, verpulverd en samengeperst tot duurzaam brandhout, ook wel bekend als kokosnootbriketten. In de overgebleven resten worden boompjes geplant.

Waarom Ramadan dit werk doet, is volgens hem een overbodige vraag. “De natuur redden is gratis, dus waarom zouden niet meer mensen het doen?” Met zijn vrienden bedacht Ramadan een nieuwe traditie: “Wanneer er een vriend jarig is, geef ik geen taart, maar plant ik tien bomen.”

Afrikaanse jongeren
Met zijn groene vingers plant Ramadan (28) iedere dag ontelbaar veel bomen

Urban farming in de sloppenwijk

In de stad hebben inwoners te maken met andere uitdagingen, zoals armoede en vervuiling. In de grootste sloppenwijk, Mukuru, runnen jongeren een uniek urban farming project, dat wordt gesteund door het Rode Kruis. Ze leggen kleine stadstuintjes aan, waar voedsel groeit voor degenen die niks hebben. Van broccoli tot visvijvers, en er zijn zelfs kippen.

Met behulp van vertical farming, een moderne landbouwtechniek waarbij gewassen in gestapelde lagen worden gekweekt, worden de kleine ruimtes optimaal benut. Hierbij wordt al het afval uit de omgeving hergebruikt als potjes, pallets of compost. Jonge bewoners uit de wijk krijgen training in stadslandbouw, zodat ze het later zelf kunnen doen.

De trotse initiatiefnemers noemen zichzelf de Ghetto Shiners. “We komen uit deze ‘ghetto’, maar we ruimen het milieu op, verzamelen afval, recyclen en zorgen voor voedsel via stadslandbouw. Zo dragen we bij aan een schonere en groenere samenleving,” legt Mike, de leider van het project, uit.

Afrikaanse jongeren
De Ghetto Shiners zorgen voor een groene en schone omgeving én gezond voedsel in de sloppenwijk Mukuru

Een nieuwe generatie

Een nieuwe generatie in Afrika staat klaar om hun plek in te nemen als de leiders van morgen. Zij maken deel uit van het legioen aan vrijwilligers dat het Rode Kruis rijk is. Ze laten hun stem horen en maken met hun innovatieve ideeën het verschil. Samen met hen bouwt het Rode Kruis aan een duurzame toekomst.

Voorkomen is beter dan genezen

In Kenia, Ethiopië en Somalië vechten miljoenen mensen tegen de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis. Het Rode Kruis staat klaar om te helpen, maar we gaan verder dan noodhulp. Samen met lokale gemeenschappen werken we aan duurzame oplossingen en een hoopvolle toekomst. Een toekomst waarin de meest kwetsbaren weerbaar zijn tegen klimaatverandering.

Wil je meer weten over Klimaat?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer