Word vrijwilliger Doneer

Giro 555 geopend voor slachtoffers explosie Libanon

Geplaatst op 07 augustus 2020

De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro 555 geopend voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De inwoners van de Libanese hoofdstad hebben dringend hulp nodig. De ramp heeft ten minste 150 mensen het leven gekost, meer dan 5.000 mensen zijn gewond en 300.000 Libanezen zijn van het ene op het andere moment hun huis kwijtgeraakt. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder oploopt. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken, en het gezondheidssysteem was al overbelast door de coronapandemie. De samenwerkende hulporganisaties roepen iedereen in Nederland op in actie te komen en te doneren op Giro 555 (IBAN NL08 INGB 0000 0005 55).

“De combinatie van de enorme explosie, de ongekende economische crisis, het coronavirus en de omvangrijke opvang van vluchtelingen rond de stad, maken de huidige situatie ondraaglijk”, zegt Garance Reus, actievoorzitter van Giro 555. “Nog steeds worden er mensen onder het puin vandaan gehaald en er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om geld op te halen om de hulp op te schalen.”

De hulporganisaties achter Giro 555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden onder andere voedsel, water, medicijnen, onderdak, medische zorg en zoeken naar slachtoffers tussen het puin.

Een land in zwaar weer

De explosie treft een land dat al langer in zwaar weer verkeerde. Volgens de VN was 75% van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp voor de explosie van afgelopen dinsdag. Een derde van de bevolking was hun baan kwijt en een miljoen mensen leefden onder de armoedegrens.

Deze cijfers zullen alleen maar verslechteren als gevolg van de explosie. Niet alleen is belangrijke infrastructuur verwoest, ruim tachtig procent van alle graanvoorraad lag opgeslagen in silo’s die zijn vernietigd. Daarnaast vangt Libanon al jaren grote groepen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op. Daar kwam de afgelopen maanden de coronapandemie bovenop.

Veel hulp nodig

De samenwerkende hulporganisaties zullen niet alleen medische noodhulp verlenen, maar de getroffenen ook financieel ondersteunen en met psychische hulp. Hiervoor zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig.

“Het Libanese Rode Kruis is druk bezig aan de frontlinie. Zij zorgen voor de eerste noodhulp, zoals medische zorg en onderdak. Ondertussen kijken wij op de achtergrond al een paar weken vooruit. De economische situatie zal nog verder verslechteren en de Libanese bevolking zal hard geraakt worden. Veel huizen moeten gerepareerd worden, maar niet iedereen kan die reparaties betalen. Ook zullen veel mensen geen geld hebben om eten te kopen,” aldus de Nederlandse Veerle Schouten, die namens het Rode Kruis in Beiroet werkt.

Hulpverleners van de organisaties achter Giro 555 en hun lokale partners werken de klok rond om noodhulp te verlenen in het gebied. De nood is ontzettend hoog, Libanezen hebben nu hulp nodig. Duizenden gezinnen die hun huis zijn verloren worden ondergebracht in noodopvang, waar zij water, eten en toiletartikelen krijgen. Gezinnen onder de armoedegrens ontvangen financiële steun. Ook bieden hulpverleners psychosociale steun aan jongeren en is er een hulplijn geopend voor kinderen.

Update 12 augustus 2020

Nederlanders hebben tot nu toe € 3.9 miljoen gestort op Giro 555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. “Fantastisch om te zien dat Nederland zo massaal meeleeft met de inwoners van Beiroet”, zegt Garance Reus-Deelder, actievoorzitter van Giro 555. Donaties blijven hard nodig om Libanezen te steunen van wie het leven letterlijk is ingestort. Je leest hier hoe we zorgen dat jouw geld goed terechtkomt.

Update 1 november 2020

De Giro555-inzamelingsactie van de samenwerkende hulporganisaties is voorbij. Het Rode Kruis biedt in Beiroet onder andere opvang, voedsel, water en medische zorg.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?