Word vrijwilliger Doneer

Haïti 2,5 maand na de aardbeving – Hoe staat het er nu voor?

Geplaatst op 28 oktober 2021

Zaterdag 14 augustus was een dag als alle andere op Haïti, totdat de aarde plotseling hevig begon te schudden. Een aardbeving van 7.2 op de schaal van Richter trilde door het zuidwesten van het land en trof zeker 800.000 mensen. Het Rode Kruis kwam onmiddellijk in actie, maar duizenden mensen hebben nog altijd hulp nodig. Hoe staat het er tweeëneenhalve maand later voor?

Toen de Haïtianen in augustus van de eerste schok bekomen waren, bleek hun wereld compleet veranderd. Meer dan 2.200 mensen waren omgekomen door de beving en 12.268 Haïtianen raakten gewond.

De schade die de aardbeving had aangericht, bleek bovendien immens. Ziekenhuizen, wegen, bruggen en scholen lagen in puin. Ruim 53.000 huizen werden verwoest en nog eens 77.000 huizen raakten gedeeltelijk beschadigd.

ingestort huis na de aardbeving op Haiti Rode Kruis

Onmiddellijk in actie

Het Rode Kruis kwam onmiddellijk in actie om de getroffenen te helpen. In de eerste weken na de aardbeving richtten we ons vooral op zoek- en reddingsoperaties en ambulancediensten om gewonden naar ziekenhuizen te vervoeren. Nu houden we ons vooral bezig met de distributie van noodhulpspullen en zorgen we dat mensen schoon water hebben zodat er geen ziektes uitbreken.

Dat helpen blijkt niet altijd eenvoudig, vertelt Pim Kemperman, lid van het noodhulpteam dat een week na de ramp ter plekke was. “De hulpverlening in Haïti is extra moeilijk door de onrust in het land en de slecht bereikbare gebieden.”

Inmiddels heeft het Rode Kruis meer dan 40.300 mensen kunnen bereiken met dekens, dekzeilen, emmers, keukengerei en hygiënespullen. Daarnaast zorgen we dat ruim 8.000 mensen dagelijks schoon drinkwater hebben. “Dit kan onder andere door de grote inzet van de vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis. Deze mensen komen uit de lokale gemeenschappen en kennen dus het gebied,” aldus Kemperman.

Verder is sinds een maand een nieuw Rode Kruis-veldhospitaal geopend in het zuidelijke Les Cayes. Daar zijn inmiddels 3.000 patiënten geholpen.

hulpgoederen leveren na de aardbeving op Haiti Rode Kruis

Mensen nog altijd in nood

Ondanks alle hulp tot nu toe zijn duizenden mensen nog altijd in nood. Zij moeten hun leven weer oppakken terwijl hun huis verwoest of beschadigd is. Bovendien is het momenteel orkaanseizoen in dit deel van de wereld en daardoor liggen ook nieuwe rampen op de loer.

We blijven helpen, help je mee?

Veel Haïtianen zijn alles kwijt en de komende maanden gaan we onverminderd door om hen te helpen. Help je ook mee? Doneer voor onze hulp aan Haïti op Giro5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer