Word vrijwilliger Doneer

Het water verwoest alles in Pakistan en het is een race tegen de klok

Laatste update: 2 september 2022
Geplaatst op 30 augustus 2022

Pakistan is verwikkeld in een heftige strijd tegen het water. Enorme overstromingen zetten het land op zijn kop en een derde van Pakistan dreigt overspoeld te raken. Het Rode Kruis doet zijn best om te helpen, maar in de chaos is het moeilijk om alle slachtoffers te bereiken. Ondertussen tikt de klok door en dreigt de situatie alleen maar erger te worden.

overstromingen in Pakistan 2022 Rode Kruis
Veel wegen en bruggen in Pakistan zijn onbegaanbaar geworden.

Wat is er aan de hand?

Sinds juni is in Pakistan bijna tien keer zoveel regen gevallen dan normaal tijdens het regenseizoen. Daardoor zijn er in het hele land gigantische overstromingen, landverschuivingen en flash floods. Ook in de buurlanden India, Bangladesh en Nepal zijn overstromingen gemeld.

Een paar verdrietige cijfers uit Pakistan:

 • Meer dan 1.000 mensen zijn overleden, waaronder zeker 348 kinderen.
 • Naar schatting zijn 5,7 miljoen mensen getroffen door het water.
 • Meer dan 3,1 miljoen mensen hebben hun huis moeten verlaten.
 • Zeker 719.558 stuks vee hebben de ramp niet overleefd.
 • Zo’n twee miljoen hectare landbouwgrond is overstroomd, de oogsten zijn verloren gegaan.
 • Meer dan 3.000 kilometer aan wegen en 149 bruggen zijn beschadigd (en dat is een groter probleem dan je misschien denkt).
kaart getroffen gebieden overstromingen Pakistan Rode Kruis

Hoe helpt het Rode Kruis?

Op dit moment is vooral noodhulp belangrijk. Onze hulpverleners zijn in 23 districten actief. We doen ons best om zoveel mogelijk mensen te bereiken:

 • We helpen mensen om te evacueren.
 • We bieden EHBO en hebben plekken ingericht waar mensen medische hulp kunnen krijgen.
 • We zorgen voor waterzuiveringssystemen.
 • Slachtoffers krijgen hygiënekits van ons.
 • We delen muggennetten en jerrycans uit.
 • We geven mensen cash zodat ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben.

Waarom is het helpen moeilijk?

Mensen helpen is op dit moment erg moeilijk in Pakistan. Want hoe ga je hulpgoederen vervoeren als veel wegen en bruggen onbegaanbaar zijn? Door de beschadigde infrastructuur kunnen we niet alle gebieden bereiken, vertelt Abrar ul Haq, het hoofd van het Pakistaanse Rode Kruis. Ook zitten veel mensen vast en kunnen ze door al het water nergens naartoe.

En dan ligt er nog een ander probleem op de loer. Als de situatie niet snel verbetert, kunnen besmettelijke ziektes uitbreken. Die kunnen zich met al het water erg makkelijk verspreiden.

Het is dus cruciaal dat mensen in Pakistan heel snel hulp krijgen. Daar doen we dan ook alles aan. Hulpverleners van het Pakistaanse Rode Kruis werken de klok rond, en ze krijgen hulp van internationale collega’s om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Het Rode Kruis helpt bij natuurrampen

Of het nu een overstroming in Pakistan is of een bosbrand in de Verenigde Staten: het Rode Kruis helpt in tijden van nood. Want met lokale afdelingen in 192 landen zijn we altijd dichtbij. Op onze website lees je meer over onze hulp bij natuurrampen. Wil je bijdragen aan onze hulp in Pakistan? Dat kan via het Internationale Rode Kruis.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer