Word vrijwilliger Doneer

Het wordt een zware winter voor de Afghanen en dit kun jij doen

Geplaatst op 01 oktober 2021

Afghanen gaan een zware winter tegemoet. Honger ligt op de loer en het gezondheidssysteem staat op instorten. Daarnaast zullen veel mensen de grens over vluchten en zij hebben hulp nodig. Via Giro 6868 help je Afghanen in het land, in de regio en in Nederland.

Een enorme opstapeling aan problemen. Dat is wat veel Afghanen de komende maanden te wachten staat. Naast de problemen waarover je veel leest in de krant, is er namelijk nog veel meer aan de hand in het land. Zo is Afghanistan de afgelopen maanden getroffen door een enorme droogte en daardoor dreigt een tekort aan voedsel.

De economische crisis maakt het er allemaal nog erger op. Ook staat het gezondheidssysteem in Afghanistan op instorten, terwijl de coronapandemie nog altijd slachtoffers maakt.

Op de vlucht

Zo’n 18 miljoen Afghanen lijden onder de problemen. De verwachting is dat de komende tijd meer mensen op de vlucht zullen slaan. Naar schatting zullen zo’n 160.000 Afghanen de grens oversteken. Zij gaan bijvoorbeeld naar landen als Iran, Pakistan en Tadzjikistan.

Hulp nodig

Al die vluchtelingen hebben hulp nodig. Wij willen dan ook voor hen klaarstaan als zij de grens oversteken naar de omringende landen. We zorgen bijvoorbeeld voor opvang, voedsel, water en medische zorg. Ook beschermen we kwetsbare groepen als vrouwen, kinderen en minderheden.

Xavier Castellanos, ondersecretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis: “De winter komt eraan en we weten dat die streng kan zijn. Veel Afghanen zullen de komende maanden dan ook internationale grenzen oversteken. We moeten ons daarop voorbereiden en hen beschermen en humanitaire hulp bieden.”

Daarnaast gaan we in Afghanistan door met het bieden van hulp. Het gaat dan met name om medische hulp, bijvoorbeeld aan mensen die gewond zijn geraakt door landmijnen of geweld. Afghanen in Nederland kunnen rekenen op onze hulp bij de opvang.

Help jij ook mee?

Vind jij ook dat we de Afghanen niet in de steek mogen laten? Help ons dan om noodhulp te blijven bieden in Afghanistan, de omringende landen en in Nederland en geef op Giro 6868, IBAN: NL83 INGB 0000 0068 68, onder vermelding van ‘Afghanistan’.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?