Word vrijwilliger Doneer

Hitte in coronatijd: zo hou je het huis koel

Geplaatst op 29 juni 2020

Er komen weer warme dagen aan. Vooral voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken is de warmte een zorg. Zeker nu ze vanwege de coronamaatregelen het beste thuis kunnen blijven. In dit artikel lees je hoe zij het huis koel kunnen houden en hoe je hen kunt helpen.

Veilig een ventilator gebruiken in tijden van corona

Als de temperatuur stijgt, is het verleidelijk om de ventilator even flink door je huis te laten blazen. Maar hoe veilig is dat in coronatijd? Voor persoonlijk gebruik binnen één huishouden kun je een ventilator gebruiken voor verkoeling. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte.

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om geen ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten. Je kunt wel gebruikmaken van natuurlijke ventilatie of een goed onderhouden airconditioning. Bekijk de site van RIVM voor de laatste informatie over gebruik ventilatoren.

Let extra op elkaar

Let tijdens hitte extra op kwetsbare groepen uit je omgeving. Vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Ze zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen.

Check dagelijks even hoe het gaat met je oude buurvrouw of andere kwetsbaren in je omgeving. Doe een boodschapje, maak een praatje en help ouderen eraan te herinneren regelmatig te drinken. En lees onze tips over veilig blijven bij hitte in coronatijd.

Vragen over hitte en corona?

Heb je vragen over hitte en corona? Je kunt  terecht bij de Rode Kruis Hulplijn, op werkdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur op 070 – 4455 888. Via de WhatsApp-Hulplijn kunnen ook vragen gesteld worden in andere talen.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?