Word vrijwilliger Doneer

In de Hoorn van Afrika worden mensen onevenredig hard getroffen door El Niño

Geplaatst op 13 december 2023

Na jaren van gigantische droogte, worden de landen in de Hoorn van Afrika nu geteisterd door gigantische regenval, met overstromingen en aardverschuivingen als gevolg. Weerfenomeen El Niño slaat toe in Ethiopië, Kenia, Oeganda, Somalië en Tanzania en heeft al tientallen levens geëist. De gevolgen zijn groot: mensen zijn hun huis kwijt en honderdduizenden families zijn ontheemd.

Door het versterkende effect van klimaatverandering is de regenval veel heftiger dan tijdens de vorige El Niño in 2020. Wij maken ons grote zorgen om de effecten in de Hoorn van Afrika. Al jarenlang wordt het gebied geraakt door klimaatverandering, armoede en conflict en de extreme regenval treft mensen daardoor onevenredig hard. Onlangs leed de Hoorn van Afrika juist onder extreme droogte, de ergste in 40 jaar. Deze droogte leidde tot het sterven van vee, mislukte oogsten en bracht miljoenen mensen in de greep van honger. De grond, uitgeput door de droogte, heeft nu moeite om het regenwater effectief op te nemen.

Mensen redden per boot

Hulpverleners van het Rode Kruis werken de klok rond om getroffenen van de overstromingen te helpen. In Kenia is er zoveel regen gevallen dat hele dorpen onbereikbaar zijn geworden en hulpverleners mensen per boot redden, soms van het dak van hun huis. Hulpverleners van het Rode Kruis ondersteunen in alle getroffen gebieden met zoek- en reddingsacties naar overlevenden. Ze bieden medische hulp en onderdak en delen voedsel en water uit. Door de overstromingen werken veel waterzuiveringsinstallaties niet meer. Schoon water is schaars en het Rode Kruis deelt daarom waterflessen en chlorinetabletten uit.

Hardste klappen

Dit is nog maar het begin, de piek van de regenval wordt eind december verwacht. Meteorologen voorspellen dat de extreme regenval nog tot januari aanhoudt. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Het is een aaneenschakeling van rampen. Er leefden al miljoenen mensen in voedselonzekerheid en nu mislukken de oogsten opnieuw. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt en velen zijn ontheemd. Dit zijn de mensen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, maar de hardste klappen krijgen.”

Klimaattop

De combinatie van klimaatverandering en El Niño zorgt ook de komende maanden nog voor meer en intensere natuurrampen. 93% van de mensen die het zwaarst wordt getroffen door klimaatgerelateerde rampen, leeft in een land die het minst bijdragen aan de klimaatcrisis. Het Rode Kruis heeft tijdens de klimaattop opgeroepen om juist in deze kwetsbare gebieden te investeren. Segaar: “Nu krijgen deze landen nog de minste financiering om zich aan te passen aan een veranderend klimaat, terwijl ze het meest de dupe zijn. Wereldleiders moeten dat echt prioriteit geven.”

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer