Word vrijwilliger Doneer

Internationale Rode Kruis getroffen door cyberaanval

Geplaatst op 19 januari 2022

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is deze week getroffen door een geavanceerde cyberaanval. De aanval was gericht op servers van het ICRC waar vertrouwelijke informatie op staat over meer dan 515.000 zeer kwetsbare mensen. Het gaat om mensen die op zoek zijn naar familieleden, nadat zij hen door een ramp, conflictsituatie of detentie uit het oog zijn verloren. De data is afkomstig van minstens zestig Rode Kruis-verenigingen wereldwijd. Het Nederlandse Rode Kruis onderzoekt momenteel of ook gegevens op de getroffen servers staan van mensen die zich bij het Nederlandse Rode Kruis hebben aangemeld voor Restoring Family Links.

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het risico dat de aanval met zich mee brengt. “Een cyberaanval op data van mensen die vermist zijn, maakt het lijden voor hun familieleden alleen maar erger. We zijn verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit is van een cyberaanval. Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen in gevaar”, zegt Robert Mardini, hoofd van het Internationale Rode Kruis.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft geen directe aanwijzingen wie er achter deze cyberaanval zit. De aanval was gericht op een extern bedrijf in Zwitserland dat de data van het ICRC opslaat. Er is momenteel geen indicatie dat de informatie op de servers verder is gelekt of gedeeld.

Mardini: “We weten niet wie er verantwoordelijk is voor deze aanval en waarom dit is gebeurd. Maar we willen wel een beroep op diegene doen: deze actie kan nog meer pijn en leed veroorzaken bij mensen die al heel veel hebben moeten meemaken. Doe alsjeblieft het juiste. Deel, verkoop of lek deze data niet.”

Bij de aanval zijn gegevens buitgemaakt van Restoring Family Links. Dit is een dienst waarmee het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact probeert te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door een conflict, ramp of migratie. Door de aanval heeft ICRC het systeem achter deze hulpverleningsdienst moeten sluiten. Dit heeft direct effect op familieleden die naar elkaar zoeken. ICRC probeert zo snel mogelijk een nieuwe manier te vinden om deze belangrijke hulp toch voort te zetten.

“Wereldwijd brengt het Rode Kruis elke dag twaalf vermiste mensen weer in contact met hun families. Dat zijn bijzondere gebeurtenissen die veel impact hebben op het leven van deze mensen. Cyberaanvallen als deze brengen dit essentiële werk in gevaar. We nemen deze aanval daarom ook uiterst serieus. We werken nauw samen met humanitaire partners over de hele wereld. Hiermee hopen we snel meer te weten te komen over de omvang van deze aanval zodat we de juiste maatregelen kunnen nemen, zodat wij de gegevens in de toekomst goed te kunnen beschermen.”

Informatie van onze vrijwilligers, Ready2Helpers of aanmeldingen bij het Ik-ben-veilig-netwerk vallen niet onder dit programma.

Mensen die via Restoring Family Links hulp hebben gevraagd aan het Nederlandse Rode Kruis kunnen voor vragen over de cyberaanval mailen naar: restoringfamilylinks@redcross.nl

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer