Word vrijwilliger Doneer

Israël/Gaza: ziekenhuizen dreigen mortuaria te worden en gijzelaars moeten worden vrijgelaten

Geplaatst op 13 oktober 2023

Wanneer huizen in puin veranderen, kogels door de straten vliegen en hulpverleners moeten vrezen voor hun leven, zijn het de burgers die het hardst worden geraakt. En precies dat, is helaas de hartverscheurende realiteit in Israël en de bezette gebieden.

In Israël wachten ouders in angst af tot het moment dat ze bericht krijgen over hun gegijzelde kinderen. Tegelijkertijd vragen vaders en moeders in Gaza zich wanhopig af hoe ze hun kinderen water kunnen geven, omdat grenzen van het gebied zijn gesloten en water schaars is. De ellende die het conflict in Israël en de bezette gebieden veroorzaakt, is weerzinwekkend.  

Geen elektriciteit in ziekenhuizen in Gaza 

De gesloten grenzen van de Gazastrook hebben aanzienlijke gevolgen. De elektriciteit in het gebied is schaars en de benzine waar generatoren op draaien raakt op. Deze situatie kan leiden tot een enorme humanitaire ramp. Want zonder elektriciteit lopen ziekenhuizen het risico in mortuaria te veranderen. Gewonde of zieke patiënten die afhankelijk zijn van zuurstof lopen gevaar. Pasgeboren baby’s in couveuses zijn van elektriciteit afhankelijk. Mensen wiens leven afhangt van nierdialyse, kunnen niet worden behandeld. En kankerpatiënten kunnen het gebied niet uit om chemotherapie te krijgen.  

Daarnaast worden alle inwoners van het noorden van Gaza opgeroepen om het gebied te verlaten. Van collega’s in het gebied horen we dat een evacuatie op zo’n grote schaal, in zo’n korte tijd, onmogelijk is. Mensen leven in grote angst. Ze moeten hun huis verlaten maar, ze weten niet waarheen. Er is geen veilige opvangplek. Door de slechte wegen kunnen ambulances er nu al niet door. Er bovendien, er zijn veel meer gewonde en zieke mensen dan dat het Rode Kruis ambulances heeft. Kortom, in Gaza wordt het steeds moeilijker om hulp te verlenen, terwijl steeds meer mensen hulp nodig hebben. 

Gijzeling van Israëlische dierbaren  

Het leed aan de Israëlische kant is tegelijkertijd ook erg groot. Israëlische gezinnen maken zich grote zorgen over de gijzeling van geliefden. Ze hebben geen idee waar hun dierbaren zijn of hoe het met ze gaat. Het is een machteloze situatie waarin ze niets kunnen doen. En dat alles, terwijl buiten het conflict doorgaat. Het nemen van gijzelaars is volgens het internationaal humanitair oorlogsrecht verboden. Het Rode Kruis roept daarom op dat iedereen die wordt vastgehouden, onmiddellijk moet worden vrijgelaten.  

Chaim is werkzaam bij Magen David Adom, zoals het Rode Kruis in Israël heet, en maakt zich ook erg veel zorgen om de situatie daar. “Mensen worden op straat gedood en ook hulpverleners lopen veel gevaar. Drie van onze hulpverleners zijn beschoten en overleden terwijl ze mensen in nood probeerden te helpen. Het moment dat ik hoorde dat mijn collega’s zijn gedood was verschrikkelijk. Hulpverleners moeten veilig hun werk kunnen doen. Mijn hart gaat uit naar iedereen die zijn of haar eigen leven op het spel zet om anderen te helpen.” 

Het Rode Kruis is een neutrale organisatie, wat betekent dat we geen kant kiezen in conflict. We onderhouden contact met zowel Israël als Hamas. Als neutrale tussenpersoon heeft het Internationale Rode Kruis gefaciliteerd bij de vrijlating van twee gegijzelden door ze van Gaza naar Israël te brengen. Ook voor de overige gegijzelden blijven we klaarstaan om bezoeken aan gijzelaars af te leggen, de communicatie tussen hen en familieleden te verzorgen en eventuele vrijlatingen te faciliteren.  

Meest recente berichten