Elk jaar worden de Filipijnen zwaar getroffen door tyfoons. Gemiddeld razen er twintig over het land, waardoor miljoenen mensen gevaar lopen. Zo ook Janet. In één nacht verloor ze, samen met haar gezin, alles. Gelukkig krijgt ze hulp van vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis om haar leven weer op te bouwen en blijft ze hoopvol: “Hoe zwaar het ook is, we geven niet op.”
Een verwoestend tyfoonseizoen op de Filipijnen
Kristine, Leon, Marce, Niko, Ofel en Pepito – namen die in eerste instantie onschuldig klinken, maar die het leven van miljoenen mensen verwoestten.
Tussen oktober en november 2024 werden de Filipijnen getroffen door maar liefst zes krachtige tyfonen. Meer dan 14 miljoen mensen kwamen in gevaar doordat hevige regen, krachtige winden en aardverschuivingen hun huizen vernietigden. Nooit eerder kreeg het land te maken met zo’n zwaar tyfoonseizoen. Janet, haar man Albiz en hun zes kinderen verloren alles toen tyfoon Kristine begin november hun dorp bereikte.
Op de dag dat de storm toesloeg, werd Janet ziek. Met hoge koorts kon ze niet vluchten. “Toen de regen begon te vallen, voelde ik me steeds slechter”, vertelt ze. “Tegen de avond steeg het water. Mijn man probeerde onze spullen in veiligheid te brengen, maar we raakten bijna alles kwijt. Ik kon door mijn koorts nauwelijks iets doen.”
Schuilen op een begraafplaats
De familie vond uiteindelijk onderdak op een nabijgelegen begraafplaats. Daar moesten ze dagenlang schuilen. “Het water steeg zo snel dat we geen veilige plek konden vinden. Daarom bleven we daar wachten, in de regen en de kou”, vertelt Janet.
Toen de stormen eindelijk gingen liggen en het water zakte, keerde het gezin terug naar hun huis. Wat ze aantroffen, was hartverscheurend: hun huis was volledig verwoest. Alleen het dak stond nog overeind. Janet was radeloos: “Ik had op dat moment niets meer. Geen huis, geen eten, geen manier om voor mijn kinderen te zorgen.”
Opnieuw beginnen na de storm
De weg naar herstel is zwaar. Zonder huis en inkomen leek de toekomst onzeker. Maar Janet weigerde op te geven – voor haar kinderen. Gelukkig kreeg ze hulp van het Filipijnse Rode Kruis. Met financiële steun van 5.000 peso’s (ongeveer € 100) konden Janet en Albiz materialen kopen om hun huis opnieuw op te bouwen. “Met dat geld hebben we hout gekocht voor de keuken en het dak gerepareerd. Het is niet veel, maar het is een begin.”
Naast financiële hulp ontving het gezin ook een pakket met hygiëne- en keukenproducten, die direct hielpen in de eerste periode van herstel.
Het Filipijnse Rode Kruis bood na de ramp steun aan getroffen gemeenschappen. Hulpverleners zorgen voor onderdak, voedsel en schoon drinkwater, en bieden medische zorg in opvangcentra. Die opvangcentra spelen een belangrijke rol: voor kinderen is daar een veilige plek om te spelen, terwijl vrijwilligers controles doen en medicijnen geven om ziektes te voorkomen.
Voorbereid op wat nog komt
Het verhaal van Janet is geen uitzondering. Elk jaar worden miljoenen mensen in de Filipijnen getroffen door een tyfoon. Door klimaatverandering worden stormen steeds krachtiger en verwoestender. Extreme regenval, harde windstoten en zware overstromingen maken het voor gezinnen, die vaak geen stevige huizen hebben, steeds moeilijker om zich te beschermen tegen de volgende ramp.
Het Rode Kruis helpt daarom niet alleen met noodhulp, maar zorgt er ook voor dat mensen zoals Janet en haar dorpsgenoten beter voorbereid zijn op nieuwe tyfonen. Onze vrijwilligers geven trainingen over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een storm en hoe je snel naar een veilige plek kunt gaan. Ook leren ze hoe ze belangrijke informatie over dreigende stormen kunnen ontvangen. “Ik leer mijn kinderen nu hoe ze zich kunnen voorbereiden op toekomstige rampen”, sluit Janet af. “Laten we niet opgeven – we komen hier samen doorheen.”
Red met een pakket
Een klap. Een stilte. En dan: alles kwijt. Miljoenen mensen worden ieder jaar slachtoffer van een natuurramp, gewapend conflict of andere humanitaire ramp. Wil jij families zoals die van Janet helpen met basislevensbehoeften? Steun een slachtoffer met bijvoorbeeld een tandenborstel, zeep en maandverband. Je maandelijkse steun stopt automatisch na 6 maanden.