Word vrijwilliger Doneer

Jemen: het eten is bijna op

Geplaatst op 01 maart 2017

In Jemen dreigt een hongersnood. Er is amper eten meer. “Het land leeft nu op de laatste voedselreserves”, vertelt Robert Mardini van het Rode Kruis, regio Midden-Oosten. “Maar die zijn over twee maanden echt op.” 

“Woorden kunnen niet omschrijven hoe erg de mensen hier in Jemen lijden”, aldus Robert. Hij doelt op alle 3,3 miljoen mensen in het Arabische land die zijn ondervoed. Volgens de VN zijn er 460.000 kinderen zelfs dusdanig verzwakt, dat ze aan longontsteking of diarree kunnen overlijden. 

Een aangrijpende video van NOS op 3 (12 september 2016)

Beperkte toegang

De honger is het gevolg van het al bijna twee jaar aanhoudende conflict. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90% van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet makkelijk: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp het land binnen.

”Ondertussen worden de gevechten steeds heviger”, laat Robert weten. “Vooral rond de havens in de Rode Zee. Kranen in de haven van de stad Hodeidah bijvoorbeeld, zijn compleet verwoest. Daardoor kunnen schepen niet lossen. Het Rode Kruis pleit nu voor een veilige toegang om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.”

Meest recente berichten