Word vrijwilliger Doneer

Koken met Mounir: ‘superheldin’ Elly staat dag en nacht klaar voor mensen in voedselnood 

Geplaatst op 06 juni 2024

Dagelijks leven zeker 450.000 mensen in Nederland met de stress of zij een voedzame maaltijd kunnen betalen. Het is cruciaal om deze onzichtbare voedselarmoede bespreekbaar te maken. Daarom bereidt Rode Kruis-ambassadeur Mounir Toub in de videoserie ‘Koken met Mounir’ met verschillende gasten budgetvriendelijke maaltijden voor. In deze aflevering is Elly Seymor te gast. Samen met het Rode Kruis helpt zij mensen in voedselnood: “Mijn persoonlijke verhaal zorgt ervoor dat mensen erover durven te praten”. 

Om mensen in onzichtbare voedselnood te helpen, bieden we boodschappenkaarten aan. Maar dat kunnen we uiteraard niet alleen. Daarom werken we veel samen met lokale organisaties die dicht bij mensen in nood staan. Een van deze partnerorganisaties is Elly’s Place, opgericht door Elly Seymor. Vanuit haar kleine winkel in Rotterdam deelt ze boodschappen, kleding en ook boodschappenkaarten uit aan de mensen die het nodig hebben. “Ik denk dat het mijn roeping is om andere te helpen”, zegt ze. 

In deze aflevering van ‘Koken met Mounir’ bereiden de twee een pikante gado gado voor. Tijdens het koken delen ze bijzondere verhalen met elkaar en vertelt Elly hoe zij zich met hart en ziel inzet voor mensen in nood. “Ik hoop dat ik steeds meer mensen in mijn stad kan helpen, en aan de andere kant hoop ik juist dat er steeds minder mensen in armoede leven.” Bekijk de hele aflevering en het gesprek tussen Mounir en Elly hieronder. 

Recept: Gado gado met pindasaus 

Deze heerlijke gado gado is gemakkelijk te bereiden en kost nog geen € 6. Lees hieronder alle stappen die je moet volgen om deze lekkere maaltijd op tafel te krijgen. 

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 100 gram kousenband (haricots verts of sperziebonen) 
  • 100 gram spitskool 
  • 80 gram taugé 
  • 100 gram Faja Lobi Petjel Trafasie (pindasatésaus voor petjel) 
  • 1 plakje Madam Jeanette chilipeper

Bereiding

Stap 1: Snijd de kousenband (haricots verts of sperziebonen) in lengte van 4 à 5 cm en de kool in kleine blokjes.

Stap 2: Was hierna alle groenten en kook ze in een pan voor 3-4 minuten beetgaar. Giet daarna alles af. 

Stap 3: Bereid de Petjel Trafasie (pindasatésaus) volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en voeg hieraan de Madam Jeanette chilipeper toe. 

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?

Ouders met kinderen die boodschappen doen met de boodschappenkaart van het Rode Kruis

Schoolmaaltijden in gevaar: wat betekent dit voor leerlingen? 

3 juni 2024

Als de overheid stopt met de financiële steun voor het Programma Schoolmaaltijden, dreigen 350.000 leerlingen met honger in de klas komen te zitten. “De kinderen hebben dit zo hard nodig. Het hoort niet dat wij in zo'n mooi land wonen en er dan kinderen op school zitten met honger”, zegt schooldirecteur Audrey Rajcomar.

Lees meer