Tussen de ingestorte gebouwen staat een lange tafel. Hij is bedekt met een rood tafelkleed en versierd met zelfgemaakte slingers. Er is niet veel eten, maar genoeg om het de eerste iftar van de ramadan te vieren. Langs de tafel hangen lampjes. Letterlijk en figuurlijk licht in de duisternis. Een klein symbool van hoop in tijden van ellende. Maar nu de toevoer van elektriciteit naar Gaza is stopgezet is dit licht gedoofd.
Al tien dagen moeten mensen in Gaza het doen zonder de komst van hulpgoederen. Na maanden van angst, pijn en verdriet bracht het staakt-het-vuren een beetje hoop. Eindelijk konden meer mensen de medische zorg krijgen die zij zo hard nodig hebben. Er kwam weer eten en drinken binnen, medicijnen, tenten en warme kleding om de kou te doorstaan. Maar al tien dagen moeten mensen het in Gaza weer doen met wat zij hebben, en dat is bijna niets.
Geen schoon drinkwater
Het laatste sprankje hoop vervalt nu de toevoer van elektriciteit is stopgezet. Er is geen licht, koelkasten kunnen het eten niet vers houden, ziekenhuizen vallen stil. Het meeste water in Gaza is zout, en dus niet geschikt om te drinken. Dit moet gezuiverd worden met die installaties. Als ook het water straks niet meer gezuiverd kan worden, is de nood opnieuw acuut.
Onder het internationaal humanitair oorlogsrecht moet Israël ervoor zorgen dat er wordt voorzien in de behoeften van burgers onder hun controle. Het Rode Kruis roept op tot ongehinderde toegang van humanitaire hulpgoederen. Het is van groot belang dat Gaza weer kan opbouwen en dat belangrijke voorzieningen, zoals ziekenhuizen, weer kunnen functioneren.
Gegijzelden moeten vrij
Het Rode Kruis wil dat de gegijzelden die nog vastzitten onmiddellijk worden vrijgelaten. Daarnaast is het belangrijk dat het staakt-het-vuren weer ingaat, zodat er weer levens gered kunnen worden én behouden blijven.
Het Rode Kruis wil de onmiddellijke vrijlating van de gegijzelden die nog vastzitten in Gaza en benadrukt nogmaals het belang van het staakt-het-vuren, dat de de afgelopen weken al zoveel levens redde en behield. Dit kan niet stoppen.
Hulpverleners gaan door
Ondanks alle moeilijkheden, zijn er nog steeds hulpverleners van het Rode Kruis in Gaza. Zij zijn zelf geraakt door het conflict en hebben familie of geliefden verloren. Ook zij hebben bijna geen eten en drinken en ze zijn gesloopt. Toch blijven zij zich inzetten voor de mensen om hun heen en redden levens.