Word vrijwilliger Doneer

Meest kwetsbaren niet genoeg beschermd tegen natuurgeweld

Geplaatst op 17 november 2020

Mensen die het grootste risico lopen om slachtoffer te worden van klimaatverandering, worden niet genoeg beschermd. Dat blijkt uit een rapport van het Rode Kruis dat vandaag verschijnt. Sommige landen lopen door klimaatverandering extra risico om getroffen te worden door natuurrampen. Uit het World Disasters Report 2020 blijkt dat juist die landen niet genoeg hulp krijgen om zich hierop voor te bereiden. Ondertussen neemt het aantal klimaatgerelateerde natuurrampen steeds verder toe.

Uit het World Disasters Report 2020 blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering vooral terechtkomen op de schouders van mensen die al kwetsbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de allerarmsten en inwoners van conflictgebieden. “In het afgelopen decennium zijn 1,7 miljard mensen wereldwijd getroffen door klimaatgerelateerde rampen. Het zijn de meest kwetsbaren die daarbij het hardst worden geraakt,” vertelt Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum.

Juist deze groep mensen blijkt niet goed genoeg beschermd te worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. “Het Rode Kruis komt op voor de meest kwetsbaren. Uit dit onderzoek blijkt dat hulp aan de mensen die het hardst worden getroffen door klimaatverandering, flink tekort schiet. Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat we snel en ingrijpend kunnen handelen in tijden van nood. Deze daadkracht is ook nodig bij de klimaatcrisis,” aldus Van Aalst.

Steeds meer natuurgeweld

De hulp is extra hard nodig omdat het aantal klimaatgerelateerde rampen toeneemt. Inmiddels is meer dan vier op de vijf natuurrampen gerelateerd aan het klimaat. Sinds de jaren ’90 is het aantal weer- en klimaatgerelateerde rampen met 35% gestegen. Zo vonden alleen in 2020 al 132 klimaatgerelateerde rampen plaats.

Verwacht wordt dat het natuurgeweld door klimaatverandering steeds verder toeneemt. Zo worden in de toekomst meer zware orkanen van categorie 4 en 5 verwacht. Ook krijgen we te maken met meer extreme hittegolven. Daarnaast kunnen we vaker hevige regenval en overstromingen verwachten.

Een meisje van 4 jaar haalt samen met haar moeder een noodpakket op. De overstromingen van de afgelopen weken hebben hun streek in Vietnam onder water gezet. Verwacht wordt dat overstromingen door klimaatverandering vaker zullen voorkomen.

Actie nodig

Omdat de gevolgen van klimaatverandering steeds groter worden, is het belangrijk om actie te ondernemen. Daarbij is het geen optie om alleen te helpen wanneer het natuurgeweld al heeft toegeslagen.

Er zijn verschillende manieren waarop we de impact van klimaatverandering kunnen beperken. “Met betere waarschuwingssystemen en hulp vóór natuurgeweld toeslaat, kunnen mensenlevens gered worden”, legt Van Aalst uit. “Bij supercycloon Amphan in India en Bangladesh heeft het Rode Kruis eerder dit jaar geholpen miljoenen mensen te evacueren. Dankzij die enorme evacuatie bleef het aantal slachtoffers beperkt tot ruim 100, in plaats van de honderdduizenden doden bij vergelijkbare stormen in de jaren ’70. Hulp vooraf is ook goedkoper dan achteraf, waardoor je meer mensen kan helpen met dezelfde hoeveelheid geld.”

Het Rode Kruis en klimaatverandering

Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Daarom staan we overal ter wereld klaar om mensen te helpen die slachtoffer zijn geworden van een natuurramp. Maar nog liever zorgen we dat zo’n ramp minder slachtoffers maakt. Daarom helpen we mensen ook om zich voor te bereiden op natuurrampen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?