Voor Daphne Mulder is het Midden-Oosten bekend terrein. Ze studeerde Midden-Oostenstudies, spreekt de taal en woonde zeven jaar in de regio. Voor het Rode Kruis werkte ze drie maanden in Ramallah (Westelijke Jordaanoever) om het werk van de Palestijnse Rode Halve Maan te ondersteunen. Het werd een intensieve tijd. Schrijnend en hoopvol tegelijk.
“Elke ochtend startte ik de dag met sporten op kantoor”, vertelt Daphne. “Vanaf de loopband keek ik uit op een Israëlische nederzetting. Ik werkte met twee collega’s op een gedeelde kamer. En gedurende de dag hoorde ik ambulances af en aan rijden.”
Hulpverlening in Gaza
Daphne is adviseur Planning, Monitoring, Evaluatie en Rapportage (PMER) bij het Nederlandse Rode Kruis. Ze hield zich op het kantoor in Ramallah bezig met de hulpverlening in Gaza. Welke hulp hebben mensen het hardst nodig? Elke dag bracht ze in kaart welke hulpgoederen in Gaza zijn en wat er moet komen. Al is dat vaak frustrerend, omdat er tijden zijn dat er helemaal geen hulp in Gaza kan komen. Toch is het belangrijk dat die hulp klaar staat, voor wanneer de grenzen weer open mogen.
“Er stonden hulpgoederen klaar voor Gaza die daar soms weken bleven omdat toegang werd geweigerd. Nu komt er al meer dan twee maanden geen enkele hulp in Gaza. Dat is verschrikkelijk en geeft een machteloos gevoel”, aldus Daphne.
De context waarin zij werkte was allesbehalve ‘gewoon’. Het team in Ramallah stond dagelijks in contact met collega’s in Gaza, al was dat contact vaak gebrekkig. “Collega’s daar hadden vaak geen stroom of bereik. Naast dat ze hulpverlenen, zijn ze zelf ook met het gezin op de vlucht. We vroegen ons voortdurend af: in hoeverre kunnen mensen hun werk daar doen, terwijl ze aan het overleven zijn?”
De cijfers waar Daphne en haar team mee werken zijn confronterend. “Hoeveel mensen zijn geholpen? Hoeveel vrouwen, mannen, kinderen? Hoeveel zieken zijn vervoerd? Maar ook: hoeveel van onze vrijwilligers zijn gewond geraakt, opgepakt of zelfs overleden?” In de weken dat ze in Ramallah werkte, vielen opnieuw doden onder haar collega’s. “Dat zijn geen abstracte statistieken. Dat zijn mensen die het beschermde Rode Kruis- of Rode Halve Maan embleem op hun kleding dragen.”
Menselijkheid staat boven alles
Wat Daphne vooral raakt, was de grote toewijding van haar Palestijnse collega’s. “Ze blijven doorgaan. Tot diep in de nacht, zeven dagen per week. Niet omdat het moet, maar omdat mensen helpen de enige optie is. Zelfs na alles wat ze hebben meegemaakt zeggen ze: ‘We kunnen mensen niet aan hun lot overlaten.’ Dat vind ik zo krachtig, dat medemenselijkheid boven alles staat.”
Op haar eerste dag werd Daphne direct geconfronteerd met de realiteit van het conflict. “Er was een herdenking voor collega’s die waren omgekomen. Op de grond lagen hesjes van vrijwilligers, elk hesje vertegenwoordigde een mensenleven. De hele vloer lag vol. Dan ben je net aangekomen, vol goede moed, en dan zie je dat. Dat was heftig.”
Toch ziet ze ook hoop. “Tijdens het staakt-het-vuren spraken mijn collega’s vol vertrouwen over wat er allemaal kon: meer goederen Gaza in, meer mensen helpen, monden voeden. Collega’s blijven toch hoopvol en kijken altijd vooruit. Ik liet soms filmpjes zien met steun uit Nederland en dat deed ze zichtbaar goed. Ze voelden zich vaak alleen. Maar als iemand van ver weg langskomt om te helpen, dan betekent dat écht iets.”
Eén ervaring zal Daphne nooit vergeten: het verhaal van het zesjarige meisje Hind. “Zij belde vanuit Gaza de alarmcentrale, die vanwege de situatie werd doorgeschakeld naar de Westbank. Het meisje is uiteindelijk doodgeschoten terwijl ze met onze collega’s aan de lijn hing. Ook de twee collega’s die we er met een ambulance heen hebben gestuurd om haar te helpen zijn neergeschoten. “Ik sprak de vrijwilligers die urenlang met haar aan de telefoon zaten. Dat verhaal heeft mij diep geraakt. Ze praten er liever niet over. Ze willen het hebben over haar, niet over henzelf. Maar wat zij hebben meegemaakt, dat vergeet je nooit.”
Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen zonder partij te kiezen in conflictsituaties. Help jij mee? Klik op de knop of geef via rekeningnummer NL26INGB0000000716.